Superlærer fikset gratis studietur til Frankrike

FRANSK UNDER HUDEN: Trine Lise Junk (foran), Helene Håberg Allum (fra venstre), Rebekka Cha Leirstrø og Max Elias Langeland Anthonisen var på studietur med lærer Ida Welhaven Heiberg (bak til venstre). Leder for språkseksjonen på Greveskogen, Gro Volmert Lorck, roser Heiberg for innsatsen.

FRANSK UNDER HUDEN: Trine Lise Junk (foran), Helene Håberg Allum (fra venstre), Rebekka Cha Leirstrø og Max Elias Langeland Anthonisen var på studietur med lærer Ida Welhaven Heiberg (bak til venstre). Leder for språkseksjonen på Greveskogen, Gro Volmert Lorck, roser Heiberg for innsatsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fransklektor Ida Welhaven Heiberg kan trikset for å få skaffe 165 000 kroner til språkreise.

DEL

– Et ordentlig språkbad, kaller fransklektor Ida Welhaven Heiberg studieturen hun dro på med franskelevene i andre klasse på Greveskogen videregående i oktober.

Heiberg oppfordrer andre til å gjøre det samme: Søke Trollstipend til studietur. Resultatet for Greveskogens elever var 165 000 kroner. Det betyr at alle elevene fikk dekket reise og opphold i Frankrike i ti dager.

– Fransk språk og kultur i praksis. Gjennom et slikt språkbad får man språket under huden, fastslår fransklektoren.

Trollavtalen


■ Gjennom Trollavtalen har Norge forpliktet seg til å avsette to millioner kroner til stipend for norske fransklærere og elever.

■ Det gis støtte til elevgrupper på inntil 30 elever, og elevene må være mellom 14 og 20 år gamle.

■ Det er to søknadsfrister i året: 1. april og 15. oktober. 

■ Se mer på:

http://siu.no/Videregaaende-opplaering/Andre-stipendordninger/Trollstipend-for-fransklaerere-og-elevgrupper

Gestikulering og søtsaker

De 27 tenåringene bodde hos vertsfamilier knyttet til skolen de besøkte i Villeneuve d'Ascq i Nord-Frankrike. De dro på felles ekskursjoner til Paris og til omkringliggende steder. Og i april kommer de franske elevene  på gjenvisitt.

– Vi var nødt til å snakke mye fransk, så ble det en del gestikulering, sier elev Trine Lise Junk.

– Jeg opplevde at det er stor forskjell på å forstå språket bra og å snakke det selv, sier medelev Helene Håberg Allum.

– Det var interessant å se kulturforskjellene, hvordan de bor, hvordan skolen er og sånt, sier Max Elias Langeland Anthonisen.

PRIVATSKOLE: Guro Strømnes Bjørkås (fra venstre), Mathea Gjermundsen Gjersøe og Helene Håberg Allum foran skolen de besøkte i Villeneuve d'Ascq i Nord-Frankrike.

PRIVATSKOLE: Guro Strømnes Bjørkås (fra venstre), Mathea Gjermundsen Gjersøe og Helene Håberg Allum foran skolen de besøkte i Villeneuve d'Ascq i Nord-Frankrike. Foto:

– De spiste mye søtt til måltidene. Det overrasket meg, sier Helene Håberg Allum.

– Sjokolade, konstant sjokolade, tilføyer Trine Lise Junk.

LES OGSÅ: Kjetil, Lars Erik og Einar dro til USA for å lage festival i Melsomvik (+)

Kyss på kinnene

Omgangsformen er også annerledes i Frankrike.

– Franskmenn er veldig åpne og godhjerta og veldig høflige mot alle. Dessuten gir de et kyss på hvert kinn når de møtes, sier Rebekka Cha Leirtrø.

– Alt dette fikk elevene oppleve takket være en superlærer, fastslår avdelingsleder for språkfagene på Greveskogen, Gro Volmert Lorck, og ser bort på Ida Welhaven Heiberg.

ET LØFT: Mathea Strømmen (fra venstre), Guro Strømnes Bjørkås, Hanna Myhre Walbækken, Mathea Gjermundsen Gjersøe (foran med ryggen til) og  Thea Schjøll Munck fikk oppleve både fransk språk og kultur på studietur til Frankrike. Her som klassiske turister i Paris.

ET LØFT: Mathea Strømmen (fra venstre), Guro Strømnes Bjørkås, Hanna Myhre Walbækken, Mathea Gjermundsen Gjersøe (foran med ryggen til) og Thea Schjøll Munck fikk oppleve både fransk språk og kultur på studietur til Frankrike. Her som klassiske turister i Paris. Foto:

Skolen elevene gikk på er en privatskole. Der har elevene fri halv dag hver onsdag.

– Da kan elevene ta religionsundervising. Fransk skole er sekulær, det er ikke lov å undervise i religion på skolen, forklarer Ida Welhaven Heiberg.

Hun innrømmer at det er litt jobb å arrangere studietur, men vel verdt det:

– Elevene var så takknemlige og fornøyde. Og vi opplevde mye, sier Heiberg, som også hadde med seg kollega Jon Petter Wettre samt en foresatt på reisen.

LES OGSÅ: – Disse 11-åringene forandrer seg mye på 28 dager(+)

Overvåking og attentatøvelse

Se ut av Norge for å lære

■ – Vestfold Fylkeskommune har hatt internasjonalisering som et satsningsområde. Erfaringene elever og lærlinger får gir verdifull kunnskap og bidrar til faglig og personlig utvikling skriver rådgiver Hege Andreassen i Utdanningsavdelingen i en mail.

■ Senter for internasjonalisering i utdanningen gir en oversikt over programmene og mulighetene man kan søke på:  www.siu.no

■ Skoler i Vestfold har blant annet benyttet seg av sommerkurs i Tyskland og praksisopphold i Europa for elever og lærlinger som holder på med fag- og yrkesopplæring.

En ting som overrasket elevene, var at den franske skolen hadde overvåkingskameraer og gjennomførte terrorøvelse.

– Eller attentatøvelse, da. Det har vi ikke i Norge, sier Ida Welhaven Heiberg, som fikk påpakning for at hun og elevene ikke gjemte seg musestille nok under pultene.

Før de franske elevene kommer på gjenvisitt, er det litt å tenke på og forberede. Som om man virkelig skal eksponere dem for norsk kultur uten filter.

– Jeg har jo lyst til å vise dem hvordan det er å bo i Norge. Men skal de få matpakke med brødskive til lunsj, eller bør jeg spandere varm kantinemat på dem, slik det er vant til, undres Rebekka Cha Leirtrø.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags