Skrev seg inn i pophistorien med tallet 0

LEGENDARISK: Kai Cargo Eide (til venstre), Jahn Teigen og musikalsk arrangør Carsten Klouman etter  grand Prix-seieren i Oslo i 1978. I den internasjonale finalen ble sangen dårlig mottatt, og endte med null poeng. En historisk null-poenger.Foto: NTB SCANPIX

LEGENDARISK: Kai Cargo Eide (til venstre), Jahn Teigen og musikalsk arrangør Carsten Klouman etter grand Prix-seieren i Oslo i 1978. I den internasjonale finalen ble sangen dårlig mottatt, og endte med null poeng. En historisk null-poenger.Foto: NTB SCANPIX

Artikkelen er over 3 år gammel

Først var det mil etter mil. Nå blir det bok etter bok.

DEL

Mange er kanskje ikke klar over at det er låtskriver og nå forfatter Kai Cargo Eide som skrev «Mil etter mil».

– Jeg er veldig stolt over å ha lagd den låta, forteller han til Tønsbergs Blad.

En haiketur i 1974 endte med at Kai Cargo Eide lagde melodien og teksten til en av de virkelige store landeplagene her til lands, og kanskje den låta Jahn Teigen er aller meste kjent for. Men først havnet låten i en skuff. Få år senere blir låten tatt fram fra glemselen og havnet i hendene på NRK.

– Jeg ble i 1977 spurt om jeg hadde noen låter til Melodi Grand Prix. Da svarte jeg nei. Jeg hadde selv på dette tidspunktet gitt ut min første plate, forteller Eide.

Kort tid etter forespørselen får han en henvendelse fra et plateselskap om han har noen låter som kunne passe til en plate Maj Britt Andersen skulle utgi.

– Da kom jeg på at jeg hadde låta «Mil etter mil» liggende.

Men for å gjøre en lang historie litt kortere, så ble til slutt låta sendt inn som bidrag til Melodi Grand Prix. Den kom gjennom nåløyet.

Foreslår Teigen

– Den var en av åtte låter som ble plukket ut til å være med. Det var rundt 600 bidrag som ble sendt inn, sier Eide.

Etter litt fram og tilbake om hvilken artist som burde fremføre låta, dukker Jahn Teigens navn opp. Det er Eide som foreslår Teigen som artist til låta.

– Tidlig på 60-tallet var jeg nabo med Teigen på Solvang. Han var 12 og jeg var fem år. Han lot meg få lov til å synge i en ekte mikrofon nede i kjelleren, minnes Eide.

Men det var altså ikke før begge ble voksne at de skulle skrive seg inn i pophistorien, og ikke minst Grand Prix-historien med Teigens signaturlåt.

Null ble suksess

– Vi vant den norske finalen og ble sendt til Paris for å representere Norge. Der ble vi de aller første til å få null poeng. Det var noe helt nytt. Man fikk alltid noen poeng fra et land eller to, forklarer han.

Men med null poeng var suksessen et faktum.

– Det var tusenvis av folk på Fornebu da vi kom tilbake. Det var kaotisk. Null poeng endte med knallsuksess, forteller han.

Eide bor i dag på Hurum og har i sin karriere gitt ut 80 låter på ulike utgivelser. Han driver også som kunstmaler, og debuterer nå som forfatter. Han gir ut to bøker samtidig. En novellesamling «M» og en roman «Blå toner ved Dam Square».

– Romanen kunne like gjerne hatt tittelen «Mil etter mil». For boka handler om den samme turen som låta tar utgangspunkt i. Jeg har planer om flere bøker fremover, sier han.

Selv om han har gitt ut flere egne plater har han aldri klart å matche suksessen han hadde med «Mil etter mil». Det lever han godt med.

– Jeg fikk mine tilmålte 15 minutter i rampelyset. Den låta har betydd mye for meg. Den er på verdensbasis solgt i 2,5 millioner eksemplarer i mange ulike versjoner, opplyser Eide.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags