Drahjelp fra kongehuset gir jubelår for museet

JUBELSESONG: Museumsdirektør Lena Fahre på Slottsfjellsmuseet kan glede seg over gode besøkstall i år. Blir det slik Fahre håper og tror, blir det besøksrekord.

JUBELSESONG: Museumsdirektør Lena Fahre på Slottsfjellsmuseet kan glede seg over gode besøkstall i år. Blir det slik Fahre håper og tror, blir det besøksrekord. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Årets besøkstall for Slottsfjellsmuseet kan slå alle rekorder, hvis høsten blir slik direktør Lena Fahre drømmer om.

DEL

– Det nye i år, er at vi har hatt mer besøk fra hele landet enn tidligere. Og jeg skal ikke underslå at vi fikk god drahjelp fra kronprinsparet, som åpnet utstillingen Kongens Velde i slutten av mai, sier avdelingsdirektør Lena Fahre.

– Men for all del, vi har fått til en skikkelig flott utstilling, blant annet takket være våre egne, dyktige medarbeidere, legger hun til.

Med 800 års markering og jubileumsutstillingen for Håkon Håkonsson (1217 – 1263), Kongens Velde, strømmet publikum til museet. Hittil har 19.000 sett utstillingen, men Fahre har godt håp om at rekorden fra et par år tilbake blir slått.

Saken fortsetter under bildet

KONGELIG: Kronprinsparet sto for den høytidelige åpningen av Kongens Velde 23. mai. Her studerer kronprins Håkon Kongespeilet sammen med museumsdirektør Lena Fahre. I bakgrunnen står ordfører Petter Berg og kronprinsesse Mette Marit.

KONGELIG: Kronprinsparet sto for den høytidelige åpningen av Kongens Velde 23. mai. Her studerer kronprins Håkon Kongespeilet sammen med museumsdirektør Lena Fahre. I bakgrunnen står ordfører Petter Berg og kronprinsesse Mette Marit. Foto:

– Jeg føler at vi er i ferd med å bli kjent utover fylkets grenser, slik som Haugar har blitt, sier Fahre. – Vi får selvfølgelig mange drop-in gjester som er her på sommerferie, men med oppslag i riksmediene og kronprinsparets store interesse for utstillingen, er vi i ferd med å etablere oss som et av de viktige museene. Folk kommer langveisfra for å besøke oss, og det gleder meg voldsomt, sier hun.

Ønsker flere ansatte

På direktørens ønskeliste står flere stillinger som museumsformidlere. Det er stort trykk fra skoler i fylket som vil besøke Slottsfjellsmuseet, og med flere ansatte formidlere, kunne museet tatt imot langt flere skoleklasser enn de har kapasitet til i dag.

LES OGSÅ: Nå kan du se noe virkelig unikt på Slottsfjellsmuseet

Samarbeid med andre aktører har vært noe nøkkelen til suksessen, og lånet av Kongespeilet fra København, ble selve juvelen i årets hovedutstilling. Kongespeilet er rekke skrifter, som stammer fra 1200-tallet. Hvem som er forfatter, er historikerne ikke sikre på.

– Den er nå levert tilbake til Danmark, men vi har så utrolig mye mer å vise fram. Gamle funn gjort her i Vestfold, som er utlånt fra Kulturhistorisk museum, vil stå her i lang tid.

Kristinautstilling

– Og jeg bare gleder meg så til vi skal starte arbeidet med en markering av Håkon Håkonssons datter, prinsesse Kristinas liv her i Tønsberg, sier Fahre.

Her er det også et samarbeid med Kongelig dansk bibliotek og Covarrubias i Spania, hvor Kristina ligger begravet.  Prinsesse Kristina ble bortgiftet til bror til den spanske kongen, og dro fra Tønsberg til Spania med et stort følge. Hun døde bare 28 år gammel, og kom aldri tilbake til Norge.

– Det er kostbart å sette i gang en storsatsing slik en Kristina-utstilling her på museet vil bli. Vi er helt avhengig av stat-, kommunal- og fylkeskommunal støtte, men også fra lokalt næringsliv. En slik utstilling går rett inn i satsingene slik politikerne har ønsket, det vil utvilsomt markere byen og fylket vårt nasjonalt, sier Lena Fahre.

Håndverksdager

Sparebankstiftelsen har gitt museet 1 million kroner til utendørsformidling på Slottsfjellet. Lørdag er det håndverksdager oppe på Vestfoldtunet, med aktiviteter for store og små. Her kan du følge restaureringen av Hynnestua, du kan treffe håndverkere fra Tønsberg Kultursenter, forsøke deg på lafting av hus og mye mer. Dette er siste helgen Slottsfjellstårnet er åpent for publikum. Det er gratis adgang på museet i forbindelse med håndverksdagen. Museet er oppe daglig hele høstferien, med de faste utstillingene, blant annet hvalutstilling, 2. verdenskrig og Kongens Velde.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken