Anmeldelse: Religiøse forviklinger

GUD OG ALLAH OG SÅNN: Terje Sporsem setter forstørrelsesglasset på verdens religioner. Det for å se hvilken betydning de har hatt på vår utvikling, eller mangel på sådan.

GUD OG ALLAH OG SÅNN: Terje Sporsem setter forstørrelsesglasset på verdens religioner. Det for å se hvilken betydning de har hatt på vår utvikling, eller mangel på sådan. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Stand up
Terje Sporsem
«Religion»
Hotell Klubben
Terningkast 5
Anmeldt av: Fredrik Rütter

Terje Sporsem har gjort tematiske show tidligere, hans siste het «Krig». Det temaet førte til at han måtte innse at religionens rolle når det gjaldt hvordan kriger har startet har vært ganske stor. Da var ikke veien særlig lang før han begynte å sette forstørrelsesglasset på de største religionene i vårt verdenssamfunn. Det for å se hvilken betydning de har hatt på vår utvikling, eller mangel på sådan.

Når publikum entrer salen raser det inn med twittermeldinger på en skjerm som henger på scenen. Mange av dem er fra Gud, Moses, Allah, Noah og en vanlig norsk prest som lurer på om det var Gud som felte treet over naboens bil i går ettermiddag. Gud svarer at det kan ikke ha vært ham da han på den tiden var i Afrika. Når showet starter er det med et lydvolum som høyttalerne på hotell Klubben ikke tåler. Skal det nivået ble normen fremover må det kjøpes inn kraftigere utstyr.

Sporsem entrer scenen fra salen mens en helt vanvittig video vises på skjermen. Det er pastor Jan Hanvold som syngende på fjernsynskanalen Visjon Norge ber folk om å åpne opp lommebøkene sine, sende penger fra kontoene sine til hans konto. I denne sammenhengen blir det helt latterlig å se den, men de som ser den på Visjon Norge og følger oppfordringen kan det bli ganske tragisk for. Det er i hvert fall en fantastisk inngang til Terje Sporsems forestilling.

Han begynner med begynnelsen og jordens skapelse, men sliter litt med rekkefølgen. Hvordan kan det ha begynt å vokse planter opp fra jorden på den tredje dag da solen og månen ble skapt på den fjerde. Ja, det er lov å være undrende og stille spørsmål. At alle jordens dyr ble skapt på den femte dagen betyr jo at det må godt sabla fort, noe som førte til at Sjøhesten svømmer stående og mest sannsynlig snakker som Ari Behn.

Homofili er jo som bekjent et vanskelig tema for mange religioner, flere benekter at det kan finnes innen deres religion. Ateister og humanister får også sitt. Det er ikke særlig mye pomp og prakt rundt betongklossen Ålesund tinghus i forhold til St. Pauls katedralen i London. I begge kan en gifte seg.

Hinduismen har sensualisme og seksualisme som en av sine fire grunnpilarer, i Buddhismen skal en kontrollere begjæret. Omskjæring av både gutter og piker får stryk av Sporsem, og at Satan har en stor plass i manges liv kommer mye av særlig god merkevarebygging.

Sporsem er ekstremt dyktig i å balansere sitt kritiske blikk uansett hvilken religion han er innom, men noen ganger føles det at det derfor blir litt for tamt. Men det kan jo ha en bakgrunn i at etter han la ut en videosnutt for å reklamere for forestillingen så ramlet det inn med trusler av også det verste slaget på sosiale medier.

Derfor blir avrundingen av dypdykket i verdens religioner noe som føles godt, nemlig at den enkelte kan finne sitt eget paradis hvor det måtte være, om det er på fjellet eller som hans svigerfar, på Kielfergen.

Siste spilledag for dette showet på Klubben er 8. juli, og det er absolutt verdt å få med seg.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags