Hvor er festspill-publikummet?

RIKTIG VEI: Festspilldirektør Svein Eriksen mener Vestfoldfestspillene er på riktig vei, men tror det kommer til å ta flere år før festspillene når gamle høyder.Foto: Anne Charlotte Schjøll

RIKTIG VEI: Festspilldirektør Svein Eriksen mener Vestfoldfestspillene er på riktig vei, men tror det kommer til å ta flere år før festspillene når gamle høyder.Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Med 12.000 publikummere ble Vestfoldfestspillenes 20-årsjubileum ingen folkefest.

DEL

– Med bedre vær under Fyrverkerikonserten hadde det nok kommet mellom 2000 og 3000 til, oppsummerer en mellomfornøyd festspilldirektør Svein Eriksen, og konstaterer at det er de store utekonsertene som Hellbillies i Bøkeskogen som trekker tallene opp, mens de smalere høykvalitetskonsertene fortsatt sliter med å få folks oppmerksomhet.

Del på Facebook

– Tallene likner litt på tidligere år, mener Eriksen.

Årets foreløpige tall likner imidlertid langt ifra på svimlende 40.000 publikummere i 1995, da Vestfoldfestspillene virkelig bruste med fjærene og pustet storebror i Bergen i nakken.

Det er lenge siden nå.

LES OGSÅ: Ti dager fulle med godbiter

Snuoperasjon

Etter kun 13.000 besøkende i 2010 tok festspillstyret grep og gjennomførte en vedtekts­endring som gjorde at de ikke lenger er geografisk bundet til sine 14 eierkommuner.

Tønsberg ble utnevnt til festspillbyen, og i år ble rundt halvparten av arrangementene lagt hit.

– Et bevisst grep som har fungert veldig bra. Mindre spredning har gjort det lettere å være synlig, mener festspilldirektøren, til tross for at den nye strategien ikke vises på publikumstallene.

– Vi har nok fortsatt et for lavt besøk på de kunstneriske konsertene våre. De som kommer er veldig fornøyde, men vi må jobbe med å nå ut til flere på en bedre måte, innrømmer Eriksen og maner til tålmodighet:

– Vi forsøker å snu en trend, og det er ikke gjort på ett år.

LES OGSÅ: Eksosrock sto ikke til forventningene

Surmuler

Eriksen nevner også festspilldagen lørdag 25. juni med flere gratisarrangementer og daglige jazzkonserter i Foynhagen som en del av den nye, samlende strategien.

At det surmules fra Sandefjord fordi det i år kun ble arrangert tre kirkekonserter i byen, tar direktøren med stoisk ro.

– Å investere litt over 100.000 kroner er småpenger i forhold til hva kommunen får igjen. Men det er viktig at man klarer å holde på dette felles prosjektet. Det gir merverdi for hele fylket, mener han.

LES OGSÅ: Fyrverkerikonserten får terningkast 6

Flau anmelder

Heller ikke styreleder Kristin Saga er helt fornøyd med årets publikumsoppslutning.

– Vi lykkes med å presentere ypperste kvalitet med et kunstnerisk spennende program. Vårt mål nå må være at flere har et forhold til festspillene og vet hva vi står for. Vi må bli tydeligere på hvem vi er og hva vi driver med, mener hun.

Saga vil ikke tallfeste hvor hun ønsker at Vestfoldfestspillene skal være i fremtiden.

– Folk må bli glade i oss og ville bruke oss, konkluderer hun.

At enkelte av arrangementene var glissent besøkt, fikk Tønsbergs Blads anmelder Svein Erik Tandberg kjenne på kroppen. Han ble rett og slett pinlig berørt da kvartetten New York Polyphony holdt nattkonsert i Domkirken.

– Det gir en flau smak i munnen når en elitegruppe står og synger for rundt 30 tilskuere. Hadde det vært en konsert i regi av kirkens menighet hadde man kanskje vært fornøyd med et slikt antall.

Tandberg mener den stappfulle konserten med Jan Garbarek i Oseberg kulturhus viser at potensialet er der.

– Den konserten var etter min mening også høydepunktet under årets festspill.
 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags