– Jeg har prøvd å fortelle med ord, det de kanskje ikke selv har ord for.

Forfatter Gro Dahle sitter i den grønne sofaen hjemme i stua på Tjøme, omgitt av egne og andres bøker. Hun har ført i pennen over 60 boktitler, og fylt bokhyller på skoler, hjem og biblioteker med romaner, dikt, skolebøker og bildebøker.

Over 20 språk er bøkene hennes oversatt til.

LES OGSÅ: Gro Dahles eget Amerika

Fikk pris og ønske om bok

Hun har satt forståelige ord på vanskelige temaer. Blant annet da hun for tretten år siden skrev boka «Sinna Mann», hvor hovedpersonen Boj lever med en voldelig far.

Men da hun for et par år siden ble spurt av Incestsenteret i Vestfold om å lage en bok om overgrep mot barn, betakket hun seg.

– Kanskje et annet år, svarte jeg, sier Dahle.

Det var før hun fikk Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2015 for sitt samlede forfatterskap av barnebøker.

Sammen med overrekkelsen kom det igjen et ønske om å lage en bok for de barna som tror de er de eneste som bærer på en stor og vond hemmelighet, barn som er utsatt for incest.

– Da tenkte jeg at det er viktig at en sånn bok finnes, at du kan komme over den på biblioteket, møte en bok som kan være støtte, som en venn. Det er nok at boka er der for dem som trenger den, sier Dahle.

LES OM FLERE AV GRO DAHLE OG SVEIN NYHUS' BØKER HER

Skrevet for alle aldre

For det finnes barn som blir utsatt for overgrep, barn som leker med disse barna, og barn som er barneovergripere.

Barn som bærer på vonde hemmeligheter og som tror de er alene i verden om å ha opplevd noe sånt. Det var disse barna Dahle ville skrive om og for.

– Jeg ville strekke meg fram til dem, si at jeg vet om deg, sier Dahle.

Og med den brutale virkeligheten som bakteppe, gikk hun løs på oppgaven som har resultert i bildeboka «Blekkspruten».

Hun kaller den selv en allalderbok, den kan leses av barn, voksne og ungdom. Boka er det illustratør og ektemann Svein Nyhus som har tegnet.

Incestsenteret i Vestfold har vært faglige rådgivere underveis i prosessen.

Det går an å fortelle om absolutt alt. Det handler bare om form, om hvordan du forteller det

Gro Dahle

LES OGSÅ: Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus med bok om puberteten

Gjøre det synlig

– Vi har forsøkt å åpne dører, lufte ut og slippe lyset inn. Vi må snakke om kroppskontakt og seksualitet nettopp for å unngå forvirring. Kanskje denne boka kan utløse en refleksjon, være en samtalebok,  sier Nyhus.

Bildeboka om Gullet og det som kan være storebroren som forvandler seg til en blekksprut med hender som kan finne fram overalt, med pusten som endrer seg og Gullets egen kropp som blir stiv, som ikke vil det blekkspruten vil, men som ikke klarer å si nei.

– Jeg jobbet forferdelig masse med teksten i mange omganger, jeg skrev den om kanskje sytten ganger, sier Dahle.

Ekteparet anerkjenner barns fascinasjon for alvoret, at alle bøker trenger ikke være morsom underholdning.

– Alt trenger ikke alltid være gøy. Det går litt opp og ned for alle, vi ler litt, gråter litt, går i bursdager og i begravelser. Overgrep må bli et tema som snakkes om på lik linje med astma eller seksualitet. Barn må vite hva som er trygt og lære hvor grensen går, sier Nyhus.

LES ANMELDELSEN AV BOKA HER: Det vonde overgrepet

Med «Blekkspruten» håper Gro Dahle og Svein Nyhus at de er med på å bryte ned tabuet det er å snakke om incest og overgrep.

– Bildebok er et medium som egner seg ekstra godt nettopp fordi den har metaforplanet. De som leser den går inn med sin bakgrunn, på sitt nivå. Det går an å fortelle om absolutt alt. Det handler bare om form, om hvordan du forteller det, sier Dahle.

Daglig leder Mary-Ann Oshaug ved Incestsenteret i Vestfold er glad for at det er skrevet en bok om overgrep mot barn.

– Det er mange som har spurt etter en sånn bok. Kanskje den kan hjelpe noen til å komme seg ut av overgrepssituasjonen, at de kjenner igjen at det som skjer ikke er lov, og at de våger å ta kontakt for å få hjelp, sier Oshaug.

I august fikk Mary-Ann Oshaug Redd Barnas Rettighetspris for innsatsen hun har lagt ned, gjennom mange år, for å hjelpe dem som blir utsatt for seksuelle overgrep.

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte / Incestsenteret i Vestfold: 800 57 000 (døgnåpen telefon)