– Dette er viktig i nasjonal målestokk

REGJERINGSSKRYT: Statsråd Per Sandberg (til venstre) skrøt av jobben som vikinggjengen gjør på båtbyggerodden. Byggeleder Jan Vogt Knutsen står til høyre med blomsterbukket.

REGJERINGSSKRYT: Statsråd Per Sandberg (til venstre) skrøt av jobben som vikinggjengen gjør på båtbyggerodden. Byggeleder Jan Vogt Knutsen står til høyre med blomsterbukket. Foto:

Sjøsettingen av «Saga Yngling» var høydepunktet under en våt, men vellykket vikingfestival.

DEL

– Hadde vi visst at det kom til å være så stor interesse for sjøsettingen, hadde vi ordnet en mikrofon, sier høvedsmann Ole Harald Flåten.

Lørdag ettermiddag stimlet det nemlig til med skuelystne på Vikingodden når statsård Per Sandberg trakk i vademel og overvar navngivning og sjøsetting av «Den tredje Gokstadbåten». Dette er den seneste i rekken av båter som er laget på Vikingodden, og er basert på en båt funnet i Gokstadhaugen.

– Dere gjør et flott arbeid her i Tønsberg, dette gjør at vi ikke blir historieløse, sa minister Per Sandberg under seremonien.

– Dersom dere greier å få til at dette området blir regulert, skal vi bidra økonomisk fra sentralt hold. Det dere gjør her er nemlig viktig i nasjonal og internasjonal målestokk, sa ministeren.

Området er i dag regulert som friområde, og må reguleres om til område for båtbygging og vikingaktivitet før en eventuell støtte kan realiseres.

Så fikk båten navn, «Saga Yngling», før den ble båret ned til vannet for sjøsetting.

Sandeberg og følget kom seg rundt odden, men ikke uten litt dramatikk. Noen hadde nemlig fjernet bunnpluggen dagen før for å unngå at den ble full av regnvann mens den lå på land. Men med litt øsing og målrettet roing, kom følget seg trygt fram til målet.

LES OGSÅ: Ellen vil ha Vikingodden inn på statsbudsjettet

Fornøyd høvedsmann

Søndag ettermiddag kan en fornøyd høvedsmann Ole Harald Flåten senke skuldrene.

– Dette har vært en vellykket helg. På lørdag dukket publikum først opp når oppholdsværet kom, men søndag så det ut til at folk var mer forberedt på regn. Nå de kraftige regnskyllene kom, poppet det opp paraplyer og regnfrakker. Så folk holdt ut i regnet, og det har vært fullt trøkk, sier Flåten.

BILDESERIE:

Han trekker også fram godt besøk under foredragene.

– Under det ene foredraget, om voller i Vestfold, var det så fullt at ikke alle fikk plass. Det var over 60 interesserte i en rom som hadde plass til 50 stykker, sier han.

Han syns festivalen har fått en god miks på underholdning, opplevelse og kunnskap, og planleggingen er allerede i gang for neste år.

– Da blir høydepunktet sjøsettingen av Klåstadskipet. Ellers satser vi på å få til flere barneaktiviteter, flere båter og enda flere musikergrupper, sier Flåten.

– Og kanskje vi får til en kokekamp i å lage vikingmat mellom restaurantene på Brygga.

LES OGSÅ: Tok turen fra Skien for å oppleve litt vikingtid

Tjener ikke penger

Nå skal han sette seg ned å skrive søknader til neste års arrangement.

– Vi er en gratis festival både for utstillere og publikum, så vi tjener ikke penger på dette. Og vi får mindre penger i støtte hvert år.

Flåten setter pris på innspillet om støtte fra statsråd Sandeberg.

– Men vi får se hva slags regjering vi har etter mandag, da. Vi er jo midt i en valgkamp, sier Flåten.

LES OGSÅ: Hvem av stortingspolitikerne vinner duellen på ekte vikingvis?

I LAND: Her har statsråd Per Sandberg kommet trygt i havn etter jomfruturen med «Saga Yngling».

I LAND: Her har statsråd Per Sandberg kommet trygt i havn etter jomfruturen med «Saga Yngling». Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags