– De tre minuttene forandret livet vårt.

Hanne Krogh titter opp bak det lille sminkespeilet sitt og mimrer 31 år tilbake i tid, til finalen i Eurovision Song Contest 4. mai 1985.

Hun sitter ved peisen i foajeen på Oseberg kulturhus sammen med sin mangeårige musikalske makker og venninne Elisabeth Andreassen.

Til sommeren skal de to artisten showe sammen i «La det swinge – with a little help from my friends» på kulturhuset.

– Med oss er det sånn at én pluss én blir til en helt annen tredjeting – det blir en symbiose av energi, sier Hanne Krogh.

Les også: Lise Davidsen skal synge med Jos Carreras

Rosa servietter

– Det morsomste var at vi vant med en ordentlig hit, 50-tallsmusikk blandet med 80-tallets galskap, sier Hanne Krogh og mimrer tilbake til maikvelden da Andreassen var Andreasson og Bobbysocks vant Eurovision Song Contest.

De hadde holdt det gående i ukevis, tenkte at etter finalen, på mandag, da kunne de sove.

– Men vi sov vel ikke på fire år, sier Krogh.

– Det var helt hysterisk sykt, sier Elisabeth Andreassen.

Da første strofe i «Bobbysocks’ Swingin’ Tour ’85» lød over musikkanlegget i Elisabeth Andreassens hjembygd Sykkulven, var det foran et publikum på 10.000. Rund 50 journalister dekket begivenheten.

Jentene danset og sang seg gjennom noen år med autografskriving, TV-show og konserter i Sidney, Moskva, Los Angeles, Singapore og London. De fartet landet rundt i den sjokkrosa Bobbysocks-bilen sin, tro mot konseptet som var farget rosa, hvitt og svart. Hvor enn de stanset bilen ble de møtt av jublende fans i alle aldre.

– Folk sto parat i bunader. Det var ordførere, korps, snitter og rosa servietter uansett hvor vi stoppet. Det var rørende, sier Elisabeth Andreassen.

– Jeg husker til og med vi ble gjenkjent på Champs-Élysées, o-la-la, sier Hanne Krogh.

Les også: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh på hver sin scene i sommer-Vestfold

Fullt sceneshow

Både Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh gjestet Tønsberg med hver sin julekonsert under Domkirkefestivalen i desember, i sommer sang Hanne Krogh og fjorårets ensemle inn høye tall på terningen i landets aviser for showet hun holdt på Oseberg. De ser fram til å stå på samme scene, samtidig.

– Det er så deilig når jeg står på scenen med Elisabeth, det er noe med henne, hun er bare så full av energi. Vi går ikke inn i roller, vi er oss selv, sier Krogh.

Sammen med souldronningen Marianne Antonsen og heavyrocksanger Eirikur Hauksson pluss tenorene Thomas Ruud og Jan Erik Fillan, samt full blåserrekke og korister, holder 18 artister og musikere seg i sving på scenen.

– Dette er en feiring av vennskapet. Vi har tatt med oss A-laget, sier Hanne Krogh.

Artistkarrieren hennes har vært lang, i år er det 45 år siden hun vant den norske finalen i MGP med sangen «Lykken er».

– Det eneste vi kan være sikre på i livet, er at en dag kommer alvoret. Vi må ta imot gleden med takknemlighet og åpne armer – og hente styrke til å møte det alvoret.

– Jeg holder med foregående taler, sier Elisabeth Andreassen.

I fjor sommer gjestet Hanne Krogh Oseberg kulturhus med showet "World of music", den gangen trillet Tønsberg Blads anmelder en femmer på terningen.

LES OGSÅ: Tidenes største Inger Sitter-utstilling står i Tønsberg i sommer

– Vi skal smelle til

– Det er helt på sin plass, sier Melodi Grand Prix-general Per Sundnes om Bobbysocks-gjenforeningen.

Han er på vei ut av flyplassen og inn i en bil, det er støy på alle kanter, men tankene klarer Per Sundnes å samle. Han kan sin Grand Prix historie, husker datoen på den begivenhetsrike 4.mai-kvelden 1985..

– Ved å vinne ga de faktisk Norge en kulturell selvtillit, en selvtillit vi manglet etter å ha ligget bak Sverige i alle år, sier Per Sundnes.

Han var 18 år og russ hjemme i Bodø da de rosa paljettene svingte seieren hjem til Norge.

– Det ble ville tilstander da de vant, sier Sundnes.

Han hentyder at synergieffekten kan ha smittet over på tre unge, musikalske gutter, som i etterkant har mottatt Spellemannsprisen hele ni ganger og som for tiden er ute på ny turné etter at de la opp i 2010.

– Du kan godt si det var tilfeldigheter som gjorde at a-ha fikk sitt gjennombrudd det samme året, men alt henger sammen med alt, sier Sundnes.

Torsdag 30. juni er premieren for den musikalske gjenforeningen, som ifølge Krogh er den eneste som er planlagt.

– Dette blir en once i a lifetime-opplevelse, sier Krogh.

Elisabeth Andreassen henger seg på:

– Vi skal smelle til. Vi må passe på før vi sitter med stive ledd og artrosen har tatt oss, hehe.

Per Sundnes omtaler duoen som musikalske misjonærer som bygger opp artister rundt seg.

– De kan det med å spre gull, glitter og stas. Det blir tivoli i Tønsberg når de kommer, sier Sundnes.

Eller som Bettan sier det på göteborgdialekt:

– Det blir kanon!