Brenner for byens rundkirke

Venneforeningens drøm er at Olavskirkens ruiner skal bli en levende del av Tønsbergs kulturliv. Onsdag tente de fakler langsmed ruinene for å markere seg i bybildet.

Venneforeningens drøm er at Olavskirkens ruiner skal bli en levende del av Tønsbergs kulturliv. Onsdag tente de fakler langsmed ruinene for å markere seg i bybildet. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: Med tente fakler på Olavskirkens ruiner markerte den nye venneforeningen seg for første gang i bybildet onsdag. De mangler ikke spenstige ideer.

DEL

– Hvem snakker om den mørke middelalder?, sa Eivind Luthen med et smil idet han og de andre ildsjelene begynte å tenne de nesten 300 fakkelboksene som var plassert med små mellomrom langs murene etter den gamle klosterkirken.

– Nå er det mer lys her enn det har vært siden klosteret brant i 1536, fleipet Luthen.

Styret i den ferske venneforeningen hadde også sørget for å hyre inn fotografer med lift for å gi et inntrykk av hvordan rundkirkeruinen ser ut fra oven.

Se video. Saken fortsetter under videoen.

Luthen, som er leder i Venneforeningen Ny Rundkirke, lover at dette skal bli like moro som å jobbe med det nye Osebergskipet.

– Vikingskipet markerer det førkristne Tønsberg. Her ved rundkirken skal middelalderens Tønsberg få sitt, lover han.

SE 360-BILDE HER!

Vil ha overbygg

Foreningens ambisjon er å skape mer oppmerksomhet og et levende miljø rundt ruinen av rundkirken, som Luthen mener er en av Norges mest spennende kirkeruiner.

Å gjenreise kirken er kanskje utopisk, men det finnes mer nøkterne muligheter:

– Når vi ser hva hedmarkingene har fått til på Hamar – skal vi være dårligere, spør Luthen.

Ved å reise et glassbygg rundt domkirkeruinen har mjøsbyen fått et spennende kulturlokale. Også rundkirkevennene i Tønsberg ønsker seg et overbygg som kan verne ruinene mot fuktighet, frost og forvitring.

– Jeg har foreslått et bygg der de to nederste etasjene er av glass, mens tredje og fjerde etasje er leiligheter eller kontorer som kan finansiere det hele, sier styremedlem Per R. Brun.

– Vi må i hvert fall tenke visjonært og henvende oss til de aller beste arkitekter. Det er vi i ferd med å gjøre nå, sier Luthen.

Han peker over gaten til biblioteket, der andre rester av Olavsklosteret er synliggjort i kjelleren.

– Biblioteket er fantastisk, og vi ønsker oss en dialog mellom de to byggene, sier Luthen.

LES OGSÅ: – Tønsberg må ha en middelalderkirke

Spennende historie

Han brenner etter å formidle historien om Nordens største rundkirke, som preget bybildet i over 400 år, og der fyrster og biskoper ble begravet.

På venneforeningens hjemmeside rundkirken.no har han skrevet en artikkel der han plasserer Olavskirken i en større europeisk kirke- og arkitekturhistorisk sammenheng.

Men Luthen vil også by på noe mer håndfast. Han ønsker blant annet å få laget en bronsemodell à la den som står på Slottsfjellet og viser hvordan det gamle Tunsberghus kan ha sett ut.

Bygget der Storgatens Glas- og Stentøimagasin holder til, er en utfordring, men Luthen velger å se positivt også på det.

– Vi skal få disponere det nærmeste vinduet til en utstilling, forteller han.

LES OGSÅ: Tors «gale» is-stunt går verden rundt

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags