Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er en profesjonell kunstner

Artikkelen er over 11 år gammel

NØTTERØY: Skulptør Nina Nesje syns Arthur Buchardts utspill om hvem som skal lage Jahn Teigen-statuen er latterlig

I går skrev Tønsbergs Blad at Arthur Buchardt var villig til å betale halvparten av Jahn Teigen-statue – på én betingelse:

At kunstfaglærte tok en ny vurdering av hvem som skulle få oppdraget.

LES MER: Buchardt vil sponse «en halv Teigen».

Initiativtakerne til statuen har takket nei til Buchardts penger, og holder fast på sitt valg av Nina Nesje som kunstner.

– Jeg har ikke noe i mot Buchardt, han har som alle andre rett til å si hva han mener. Men jeg syns utspillet hans er latterlig. Det er et evig tilbakevendende tema, at billedhoggere er nødt til å ha gått de og de skolene for å bli akseptert, sier Nesje.

LES MER: Det nærmer seg Teigen-statue.

– Profesjonell

Den selvlærte skulptøren slet i mange år med å bli respektert som kunstner fordi hun manglet formell utdannelse. Mange vil huske striden rundt skulpturen «Sjømannshustruen» på Verdens Ende i 2003, der det blåste opp til storm rundt Nesjes figurative formspråk.

LES MER: – Får energi av kritikken.

– Jeg er medlem av Norsk Billedhoggerforening, Norges Bildende kunstnere og Vestfold Bildende kunstnere. Det betyr at jeg er en profesjonell kunstner – og en del av det gode selskap, sier Nesje.

Hun håpet hun var ferdig med kritikk som satte spørsmålstegn ved hennes kompetanse som kunstner.

– De som er skeptiske må bare komme og se hvordan jeg jobber. Jeg har åpent galleri fra klokken 12 til 18, sier Nesje.

Nina Nesje har ingen planer om å tre til side for eventuelt å slippe til en annen kunstner på Teigen-prosjektet. Selv om hun ikke har skrevet noen kontrakt, har hun fått full tillit fra prosjektgruppen som står bak ideen.

– Teigen kommer til meg for å sitte modell i september. Han ser fram til å få en statue i Tønsberg – og jeg ser det som en stor ære å lage den, sier Nesje.

Foreløpig er hun så tidlig i prosessen at hun nødig vil vise sine skisser. Men hun bekrefter at hun vil framstille Teigen sittende ved et kafébord med en ledig stol ved siden av. Slik han så ofte har sittet og diktet fram sine folkekjære poplåter.

LES MER: Nå venter kong Harald på ridder Jahn.

– Jeg vil få fram en Teigen som kommuniserer med folket. Jeg skal lage en skulptur som folk vil bli glad i, som ligner på Teigen og som er i hans ånd. Det skal bli en skulptur som Jahn selv er fornøyd med, sier Nesje.

Anbefalte andre

Tidligere har hun blant annet laget skulpturer av skøyteløper Fred-Anton Maier (på Tønsberg stadion) og skihopper Bjørn Wirkola (i Alta).

– Jeg har ikke fått annet enn positive tilbakemeldinger på dem, sier Nesje.

Tenvik-kunstneren forteller at hun ble kontaktet av Frank Rune Gustavsen og Marianne Larsen i fjor. De spurte om Nesje ville påta seg oppdraget med Teigen-statuen.

– De ønsket en lokal kunstner, og jeg anbefalte dem først å ta kontakt med andre Vestfold-kunstnere. Det gjorde de, før de til slutt kom tilbake og sa de hadde valgt meg, sier Nesje.

Kommentarer til denne saken