TØNSBERG: Lørdagene fremover kan Tønsbergs Blads lesere se fram til to nye friske spaltister. Førstemann ut er Jakob, kjent fra reportasjeserien Jakobs fordommer for snart to år siden, og Avkledd av Jakob fra sist sommer.

– Spalten har fått navnet Jakobs jammer. Det er et fint bokstavrim, men navnet sier også noe om at jeg skal jamre meg litt, og si min ærlige mening om forskjellige ting. Dette kommer til å bli vel så friskt og spenstig som de tidligere tingene jeg har gjort, sier Semb Aasmundsen.

Tidligere har han fortalt andres historier, og på den måten løftet temaer som rasisme, seksualitet, fordommer, annerledeshet og rus. Nå bruker han noen av de samme temaene i egen spalte.

– Dette er egentlig enda skumlere. Nå må jeg stå fullt til ansvar for det jeg skriver, medgir Jakob.

I den første spalten kommer han inn på islam, religion og rasisme.

– Det handler litt om hvordan vi alle – jeg også – noen ganger kan være litt rasistiske,  røper Jakob.

 

Løs kanon

I likhet med Jakob har Trude Trønnes fått frie tøyler. Til gjengjeld lover hun å sparke i alle retninger.

– Jeg er litt løs kanon på dekk. Jeg burde nok beskyttes mot meg selv, ler Trønnes, som også er et kjent fjes og et kjent navn i Tønsbergs Blad. I perioden 1999 til 2009 var hun tilknyttet featureredaksjonen som frilanser og spaltist. 

Nå er hun bosatt i Oslo og jobber som advokat i firmaet «Barneadvokatene».

- Vi jobber med barnerett. Det kan være barnevernssaker, tvister mellom mor og far, eller som bistandsadvokat for barn, sier Trønnes, som har et sterkt engasjement for de aller svakeste.

Det kommer nok leserne til å merke i spalten.

– Dette er en fin kanal for det jeg brenner for. Jeg ikke redd for å bruke meg selv, sier hun.

Så lite redd er Trude for å bruke seg selv og egne erfaringer, at både eksmannen Marius Roth Christensen og nåværende kjæreste Gard Eidsvold har gjort det klart at de vil lese gjennom spalten før den leveres.

Selv om Trude bruker seg selv, er det viktigste at hun skriver noe som folk kan kjenne seg igjen i.

– Det er jo ikke meg det skal handle om, poenget er jo å skrive noe som er gjenkjennelig for flere, sier Trude.

Hennes første spalte handler om en mann hun har kalt Søren.

– Kjæresten og jeg og hans familie har kjøpt en gammel bondegård i Danmark, og Søren er vår nabo der. Jeg vil ikke røpe for mye, for jeg er opptatt av at leserne skal få sin opplevelse av historien. Men jeg kan si så mye som at Søren er en mann som gjør det gode, uten å mase for mye om det. Møtet med ham har gjort stort inntrykk, sier Trude Trønnes.

- Bidrar til debatten

Jakob er i gang med studier i Nederland. Han går første året på et studium som heter globale utfordringer.

 – Det er flott å studere akkurat det du er interessert i. Men det er også krevende. Jeg får ikke særlig mye tid til annet enn studier, sier Jakob, som likevel prøver å fortsette å være aktivist.

– Jeg er en del hjemme og driver med mine saker. Prosjektet mitt blir på en måte en del av studiet, sier han.

– Da kan jeg fortsette og bidra i samfunnsdebatten i Norge. Spalten i Tønsbergs Blad gjør at jeg kan bidra til at vi snakker om de viktigste tingene, sier han.