Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du skikkelig julestemning: Camillas dansere er snart klare for Nøtteknekkeren

Artikkelen er over 3 år gammel

Endelig. Etter fem års pause kan foreldre, tanter og onkler og vi andre oppleve Nøtteknekkeren i Oseberg Kulturhus. Nå er det bare finpussen igjen, før Camilla Samuelsen Matre kan slippe danserne sine løs.

Extend art of dance hadde i mange år en førjulstradisjon å sette opp nettopp Nøtteknekkeren, men har hatt en pause fra denne oppsetningen. Nå er Extend-grunnlegger og ballettpedagog Camilla Samuelsen Matre både spent og glad for at tradisjonen er tatt opp igjen.

– Jeg gleder meg masse, og det gjør barna og ungdommene vi har med oss i år også. Ja det kan du jo se selv, det yrer av oppspilte dansere her, i alle salene våre. Og det er ennå noen dager før det hele braker løs!

Stor oppsetning

Ikke mindre enn 400 unge dansere er med i danseskolens juleforestilling. Det er en forestilling i to akter, etter Hoffmanns berømte eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», med Peter Tsjajkovskijs praktfulle musikk. Vi blir med i juleselskap hos familien Stahlbaum, hvor etter hvert de underligste ting skjer. Men ikke mer skummelt enn at dette er en forestilling for hele familien.

En av solistene er Rebekka Flaarønning (17). Hun har danset i 10 år på Extend, men det er første gangen hun er solist i en så stor oppsetning, hvor hun spiller Store Klara.

– Det blir kjempegøy, og jeg er selvfølgelig veldig spent, sier hun. – Men jeg har fått utviklet meg som danser, og det ansvaret jeg har på scenen som en av solistene, har jeg lært mye av.

Nye utfordringer

– Det er det som er så moro, forteller Camilla. – De flinke danserne våre får stadig nye utfordringer. Vi har holdt på i et halvt år med denne oppsetningen, Maria Joao Bastos og jeg har koreografien. Men før det ligger det mange års trening hos de aller fleste danserne. Vi deler opp danserne i to grupper, så alle 400 får danset i Oseberg, sier Camilla.

Alt i alt er det rundt 1000 dansere på Extend, med et stort antall gutter. Slik var det ikke da Camilla startet danseskolen i 2001, da var det bare én gutt blant alle jentene.

Haakon Høyer (13) er en av guttene som er med i stykket. Han er egentlig hiphoper, men synes ikke overgangen til ballett var så ille.

 

– Vi spiller jo på en måte litt skuespill også, og får uttrykt oss med det. Og som i all dans når det er mange på scenen samtidig, er det om å gjøre å vite hvor de andre er. Det går fort, og alle har sin plass. Det er jeg jo vant til, sier Haakon.

Forestillingene Extend har hatt på Oseberg, har tidligere år trukket fulle hus. I år er det fire forestillinger, to hver dag. Nøtteknekkeren spilles lørdag 18.  og søndag 19. november.

Kommentarer til denne saken