Regjeringen gir klarsignal til nytt vikingtidsmuseum

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) holdt mandag pressekonferanse i Vikingskipshuset på Bygdøy mandag. Her sammen med rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, museumsdirektør Håkon Piene Glørstad og kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) holdt mandag pressekonferanse i Vikingskipshuset på Bygdøy mandag. Her sammen med rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, museumsdirektør Håkon Piene Glørstad og kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Av

Regjeringen gir klarsignal til bygging av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy og bevilger 35 millioner kroner til oppstarten for prosjektet neste år.

DEL

Byggeprosjektet omfatter nybygg, sikring av vikingskipene og tilhørende gjenstander. Det innebærer og rehabilitering av det eksisterende vikingskipshuset og et utendørsanlegg.

Til nrk sier Håkon Glørstad fra Tjøme, som er museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum:– Jeg er nok Norges gladeste mann. Dette er den mest fantastiske gaven noen museumsdirektør som er interessert i historie kunne fått.

– Stor og viktig dag

– Nå kan vi sikre og bevare skip og samlinger for fremtiden. Dette er verdensarven vår, den skal vi ta vare på. Med et nytt vikingtidsmuseum kan vi ta skikkelig vare på vikingskattene, og vi får vist dem fram på en bedre måte. Dette er en stor og viktig dag for landet vårt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Museet på Bygdøy holder stengt under byggingen, trolig i en periode på to til tre år.

LES OGSÅ: Denne trioen søker om en million kroner for å finne ut om det kan bli vikingsenter på Lindahlplan – men Tønsberg vil slett ikke love noe (+)

500 000 besøkende i året

Luftforurensning, støv og vibrasjoner fra besøkende i dagens bygg ødelegger skipene. Bygget var ment å huse 40.000 besøkende, ikke en halv million årlig som i dag.

Seksjonssjef Isa Trøim hos Riksantikvaren slo overfor NTB i sommer fast at vikingskipene på Bygdøy har store skader.

Nybø sier at det er nødvendig med et nytt museum for best mulig å utvikle og forske på metoder for forsvarlig bevaring og sikring av samlingene.

– Nå starter et svært viktig og komplekst byggeprosjekt. Det omfatter også et eget sikringsprosjekt som skal bidra til sikring av skipene før, under og etter flytting til nytt bygg, sier statsråden.

Kulturhistorisk museum har bedt om 35 millioner kroner for å komme i gang med byggingen av et nytt museum til skipene, men regjeringen satte ikke av midler i 2019-budsjettet.

I regjeringserklæringen fra Granavolden ble imidlertid regjeringspartiene enige om å bygge et nytt museum for vikingskipene og vikingtidssamlingene. Nybø har tidligere uttalt at et nytt museum vil koste 2 milliarder kroner.

TB-podden: Må vi ta til takke med kopier av vikingskattene?
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags