– Hvis det ikke skjer noe med bevilgningene i endelig behandling av revidert nasjonalbudsjett nå i juni, vil vi nominere skipene til den europeiske «rødlista» for kulturminner «7 most endangered» , sier informasjonsrådgiver Tuva Løkse i Forbundet Kysten til NTB.

Torsdag klokken 17.30 denne uken arrangerer Forbundet Kysten en markering på Bygdøy, sammen med Europa Nostra Norge. Under markeringen vil det bli holdt appeller, og forsamlingen som møter opp vil støtte opp bygget utenfra, som symbol på hva som trengs, sier Løkse. Markeringen støttes av blant andre Norsk kulturarv, Stiftelsen Oseberg vikingarv og Norges kulturvernforbund.

Tilstanden til både skip og gjenstander i Vikingskipshuset på Bygdøy blir stadig verre. På Gokstadskipet har det blant annet blitt avdekket flere sprekker i treverket, og skipet må støttes opp for å unngå kollaps, skrev Aftenposten forrige måned.

Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett forrige måned fantes det ikke oppstartsbevilgning til det nye vikingtidsmuseet. Mangelen på støtte skuffet flere, blant andre direktør Håkon Glørstad for Kulturhistorisk museum i Oslo.

– Skipsskrogene brytes ned og det er bare et spørsmål om tid før det går galt, sa han til Forskerforum.