Riktige og kreative svar strømmet inn: – Hvorfor svever steinen?

SVEVER: Her svever den lille steinen over bakken, holdt oppe av en tråd fra en edderkopp.

SVEVER: Her svever den lille steinen over bakken, holdt oppe av en tråd fra en edderkopp. Foto:

Mange stusset nok som Sven Olaf Krona gjorde, hvordan har det seg at denne steinen kan sveve? Vi utlovet Flax-lodd til rett svar og til kreative svar.

DEL

Fikk du ikke med deg videoen? Se den nederst i artikkelen!

Det var da Sven Olaf Krona satt i en av utestolene sine hjemme hos seg, at han oppdaget noe som beveget på seg under en av de andre utestolene han har. Han oppdaget da en stein som svevde litt over bakken. Med mobilkameraet sitt, filmet han dette forunderlige synes. Etter å ha vist videoen til venner og bekjente, som alle kom med gode (og kanskje mindre gode) forslag til hva som kunne være årsaken, fikk vi i Tønsbergs Blad låne videoen.

Vi mennesker trenger noe å undre oss over, og jeg håper avisens lesere også vil la seg forundre, sier han.

Og mange tok oppfordringen med både å finne rett svar og komme med fantasifulle forklaringer. Faktisk har et femsifret antall lesere sett på videoen.

Forklaringen får du lenger ned i artikkelen, men la oss først se på noen av de mange kommentarene og svarene som har kommet.

Flere slo raskt fast at dette var juks og at steinen var festet til et fiskesnøre eller annen type, tynn, tråd. De som mente dette, var inne på noe, men likevel tok de feil.

LES OGSÅ: Her svever steinen! Hvordan er det mulig?

Tynn tråd

– Er ikkje noko problem når steinen heng i ein tunn tråd. Berre tull heile greia, skriver Toralv Bjørke.

– Jeg ser fiskesnøre når jeg zoomer inn, skriver Tina Emilie Anti.

Hans Petter Vassgård var raskt ute og skrev på facebooksiden til avisen: – Man kan faktisk SE tråden som den henger i. Det her er litt flaut.

Flere med ham så en tynn tråd, andre foreslo at det var magnetisme som gjorde at steinen løftet seg fra bakken. Magnetisme som kanskje kom fra en strømkabel under bakken. Andre igjen mente det måtte komme luft opp fra bakken og som løftet den lille steinen. Et godt forslag gikk på at steinen kan ha vært en del av en meteoritt siden steinen var magnetisk.

Løsningen:

De som svarte at dette er en edderkopps verk, hadde rett.

Siv Randi Lyngstad Hansen skrev at steinen nok «svever» i edderkoppspinn! – Meget fascinerende syn.

Og det er nettopp det som er svaret. En edderkopp har festet tråden sin i denne steinen og så har steinen på et tidspunkt blitt løftet opp. Ser man nøye på videoen, ser man at lyset reflekteres i edderkoppens tynne tråd.

Svein Harkestad skriver: – Har sett det samme før. Henger i en edderkopptråd. De er utrolig seige. Hos meg løftet steinen seg mer og mer inntil den hang en halvmeter over bakken. Steinen snurret nemlig i vinden og tråden ble derfor tvinnet tykkere og tykkere samtidig som den da ble kortere og kortere :)

Morten Østby: – Ut fra pendelbevegelsene virker det som den henger i noe, og man kan tydelig se bevegelse i noe over steinen som antakelig er en tråd med edderkoppspinn. Antakelig har edderkoppen laget et nett som også er festet mot bakken (steinen), og at nettet så har blitt strammet slik at steinen løftes. Det kan strammes ved at et av objektene nettet sitter fast i flyttes bitte litt, eller av vind. Kanskje nettet også krymper litt når det tørker eller varmes i solen?, utdyper Østby.

Kreative svar

Av de kreative svarene vi fikk inn, var det mange morsomme og fantasifulle. Her er noen av dem:

– Sikkert gravd ned en hårføner som plutselig slo seg på da naboen fant et støpsel han dytta inn i kontakten for å se hva den var til, og vips ... der blåste det i grusen og steinen løfta seg, foreslår Tor Johan Hjermstad og legger til et smilefjes.

– Edderkoppspinn, ja? Men den kreative versjonen er vel at steinen ville komme i avisen, og det klarte den ved å be en edderkopp heise seg opp!, skriver Jan Ronald Stange.

Joakim Martin foreslår at steinen ikke har det helt bra:

– Årsaken er nok at steinen har vært politisk ukorrekt og nå er ustøtt av de andre steinene (derav flygende).

Her koker det av pir

Trådløst nettverk?

– Kanskje ny ufoteknologi, da kanskje vi også klarer å lage ufo?, spør Petter Olsen, mens Liv Hege Leggitt Lindalen skriver: – Definitivt en edderkopptråd den henger i! Regner med denne steinen ikke har hørt om trådløst nettverk ...

– For uten at den henger i en edderkopptråd, så kan det jo hende at ingen har fortalt steinen at eurytmitimen på Steinerskolen først begynner neste uke, skriver Joachim Bræk Poppe-Holmdahl.

LES OGSÅ: Her passerer «Maud» Tønsberg

– Sabla bra!

Da videoens opphavsmann, Sven-Erik Krona får høre om interessen rundt videoen hans og hvor mange som har sett den, må ha le litt.

– Det er sabla bra og helt sykt! Det er flott at folk kan undre seg litt og lar seg engasjere. Her altså en edderkopp funnet en stein den har funnet interesse for. Så har steinen blitt løftet opp fra bakken.

Vinnere:

Vi lovet fem Flax-lodd til en av leserne som kom med rett svar. Her er Per Øyvind Andreassen trukket ut. I sitt svar skriver han:

– Den henger i en tråd spindelvev, har selv sett det samme i min egen hage.

Vi lovet også fem Flax-lodd til det mest kreative svaret. Her ble det Jens K.S. Stenklev som trakk det lengste strået med sitt forslag:

– Sikkert en av de underjordiske som ligger der under i bakken og snorker så det kommer en jetstrøm opp under steinen og får den til å danse!

    Hvordan er det egentlig mulig? Her svever en stein i løse lufta

    Artikkeltags