Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.
Innimellom sitter norske par og griner i banken. Ikke av lykke fordi de skal kjøpe seg bolig sammen. Men fordi de er møkka lei hverandre og vil ut av et slitent forhold. Så kommer dommen fra banken: «Nei, dessverre – dere har ikke økonomi til to boliger».
Andre ganger har den ene parten sneket seg til en prat på egenhånd. Kanskje i en annen bank. Målet er å få regnet på hva hun eller han har råd til å kjøpe på egenhånd. Hvor mange soverom har jeg penger til? Er det mulig å finne en bolig i barnas skolekrets? Kan jeg fortsatt ta bussen til jobben? Kan jeg eller min partner beholde boligen, eller må den selges?
I virkeligheten er det fortsatt mange flere kvinner enn menn som sitter igjen med minst penger etter et samlivsbrudd. Kvinner tjener mindre, sparer mindre, investerer mindre, har dårligere pensjon, starter og eier færre bedrifter og eier mindre eiendom.
Ikke gå i boligfella
Det er mange økonomiske feller å gå i. Ikke alle er like dyre som boligfella. Oppturen er at du kan sikre deg store verdier om du bare følger med i timen. Er dere to, kan dere ta denne praten allerede i dag.
«Men vi eier jo denne boligen sammen. Den skal jo deles på to», tenker du kanskje. Det kan hende. Men i mange tilfeller er det ikke sånn, dessverre. Er dere gift, styrer ekteskapsloven delingen. Er dere samboere, er alt ditt ditt - og alt mitt er mitt. I begge tilfeller blir det komplisert når det kommer til bolig.
Det er mange varianter av boligsikkert samliv
En eier bolig, den andre flytter inn. Her er det viktig å lage noen klare rammer. Hvis den som flytter inn bruker penger på puter, pledd, mat og ungenes fritidsaktiviteter - og den som eier boligen betaler boliglån og oppussing, er det bare den som eier boligen som sitter igjen med boligverdien hvis forholdet en dag tar slutt. Det lureste er å kjøpe seg inn, for så å betale lån og alle oppgraderinger med penger fra en felles konto. Pass på at begges navn står på skjøtet. En ektepakt eller en samboeravtale er kjekt å ha.
Dere kjøper bolig sammen. Det er mange måter å kjøpe bolig sammen. Dere kan eie halvparten hver, eller bestemme en annen eierbrøk. Skriv dette ned i en ektepakt eller samboeravtale, og bli enige om hvordan løpende utgifter skal fordeles. Dette er lurt å gjøre mens det er god stemning. Last ned en gratis samboerkontakt fra nettet, spør banken om råd - eller hør med en advokat.
I tillegg til en samboerkontrakt, er det fint å ha et testamente. Samboere uten barn har ingen arverett. Faller en av dere fra, eier du plutselig boligen sammen med slektningene til din bedre halvdel. Dersom det ikke er barn med i bildet, kan et testamente sikre at den som lever videre fortsetter å bo trygt i felles bolig. Har dere barn, vil de arve sin del.