Gå til sidens hovedinnhold

Kvinners kropp, kvinners valg

Artikkelen er over 2 år gammel

For første gang på 40 år har regjeringa innskrenka kvinners rett til selvbestemt abort. Derfor må vi bruke 8. mars til en maktdemonstrasjon for å vise at det er kvinners kropp og kvinners valg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har rett og slett vært rystende å se hvordan KrF og Høyre denne høsten viste vilje til å forhandle bort kvinners rett til å bestemme over egen kropp og eget liv. Heldigvis hjalp det at mange protesterte massivt og høylytt. Kvinner og menn tok til gatene, og Statsminister Erna Solberg og KrFs Kjell Ingolf Ropstads ønske om å svekke paragraf 2c måtte legges i skuffen.

Kampen er ikke over

Paragrafen gir rett til abort også etter uke 12, om fosteret er alvorlig sykt. Det var denne Solberg lokket KrF med for å berge plassen i statsministerstolen. Selv om endringer i paragraf 2c ble skrinlagt er ikke kampen over. For regjeringa vil ta fra kvinner muligheten til å bestemme hvor mange barn de kan eller vil bære fram samtidig.

Biografi for Grete Wold 

Det er et historisk skritt i feil retning når kvinners rett til å bestemme over egen kropp blir innsnevret for første gang på 40 år. Og har man først skjøvet på en grense, er det fristende å skyve den litt lenger.

Vi vet at KrF går så langt som å ville forby abort gjennom grunnloven. De vil stoppe endringer i bioteknologiloven som kan hjelpe syke eller barnløse til å få barn.

Sorteringssamfunn

Ingen vil ha et sorteringssamfunn, slik som KrF gjerne skremmer med. Kvinner som bærer på et sykt foster skal ikke påføres skam for de valgene de tar. De kan ha universitetsutdanning eller fagbrev, de kan være enslige eller etablerte barnefamilier.

Livssituasjonen til familiene kan være veldig forskjellige. Poenget er at alle må få ta det valget som er rett for dem, med god veiledning og informasjon fra helsevesenet underveis for de som ønsker det. Og så må Norge tilby langt bedre oppfølging og hjelp til de familiene som har syke barn.

Vil ikke forstå

Det er dessverre ikke så overraskende at Erna Solberg ikke vil forstå dette. Vi husker fortsatt kampen mot reservasjonsretten i 2014, og at Solberg kalte det «litt spesielt» når tusenvis av kvinner landet rundt demonstrerte mot svekkelsen 8. mars.

Det som er «litt spesielt» er når man gang på gang avslører at man ikke tror at kvinner har evne til å ta egne valg, og til å bestemme over egen kropp og eget liv. Det er nemlig det det handler om.

Og arrangement rundt om i Vestfold og Telemark vitner om at det er mange som har forstått hva som er på spill, og som er villige til å ta kampen for kvinners rettigheter på årets 8 mars.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.