Gå til sidens hovedinnhold

La arkitektene prøve

Artikkelen er over 1 år gammel

Det bør avholdes en åpen konkurranse om å få utforme den nye svømmehallen i Tønsberg, mener styret i Vestfold Arkitektforening i en kronikk i Tønsbergs Blad/tb.no.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

.Kommentarer på nettet viser at arkitektenes forslag ikke møter udelt begeistring. Noen mener at vi ikke trenger noe palass av en svømmehall, men et nøkternt bygg til rimelig pris. Andre mener at mye av den moderne arkitekturen i Tønsberg holder dårlig kvalitet, og at arkitektforeningen bør ta et oppgjør med den og vise at de kan tenke på noe mer enn profitt for utbyggerne.

Som samfunn får vi den arkitekturen vi fortjener. Når det har skutt opp mange firkantede klosser av noen boligblokker i Tønsberg i de senere årene, er det fordi byggherrene ønsker effektiv utnyttelse av tomtene. Plan- og bygningsloven gir kommunen muligheter til å stille krav til estetikk, men så vil det selvfølgelig alltid være en diskusjon om hvor langt disse kravene skal gå.

Arkitektforeningen har fremholdt Tønsberg og Færder bibliotek som et monumentalbygg med kvaliteter langt utover det å være et sted hvor man kan gå og låne bøker. Vi er enige: Når biblioteket er Tønsbergs viktigste storstue i dag, er det ikke minst takket være arkitekter som våget å tenke stort. Vi ser heller ingen nødvendig motsetning mellom en nøktern standard og en spennende utforming. Derfor støtter vi tanken om en arkitektkonkurranse.

En svømmehall er et komplekst bygg som må tilfredsstille store bygningstekniske krav og ivareta mange forskjellige brukergrupper. Idrett, svømmeopplæring og folkehelse er selvfølgelig viktigst. Men kanskje kan vi få mer enn som så.

Kommentarer til denne saken