Gå til sidens hovedinnhold

La julen romme omtanke

Julen er en tid som rommer mye. Den rommer glede, enten det er glede over god mat og gaver eller gjensynsglede. Julen rommer sosialt samvær med familie og venner, den rommer omtanke og den rommer kjærlighet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dessverre rommer også julen ensomhet for mange. Ensomheten har mange former, og er ikke det samme som å være alene. En kan fint være alene, uten å være ensom. Noen trives godt i eget selskap uten å føle på ensomhet. Ensomhet dreier seg mer om følelsen av å være alene. En lengsel eller et savn etter andre mennesker.

Noen føler seg ensomme, selv om de er omgitt av andre. Kanskje fordi de ikke blir sett, eller fordi de ikke klarer å åpne seg om hvordan de egentlig har det. Disse er ensomme i sitt eget hode. Andre føler seg ensomme, fordi de ikke har noen. Det er ikke nødvendigvis noe de har valgt selv, men livet har bare blitt sånn. Kanskje er du student i en ny by, og klikket ikke helt med de du var i faddergruppe med. Kanskje har du blitt syk og havnet utenfor arbeidslivet. Kanskje har du blitt eldre og opplevd tap av ektefelle, eller andre som har stått deg nær.

LES OGSÅ: Så stor er sjansen for hvit jul i Tønsberg: – Uklare signaler inn mot juleuken

Mange skammer seg over å føle seg ensomme, men det er vanlig å kjenne på ensomhet i løpet av livet. Vi vet også at særlig høytider og ferier som forbindes med felleskap og sosiale opplevelser kan bli vanskelige om vi ikke har noen å dele de med.

LES OGSÅ: Leverte julegaver til barneavdelingen: – Det ble litt tårer

Det tøffe året

I år har det vært et vanskelig år for mange. Vi i Kirkens SOS har snakket med mange som har følt mer på ensomhet enn tidligere. Unge mennesker som ikke fikk vært på skolen eller deltatt på fritidsaktiviteter. Eldre mennesker i risikogruppen, som ikke lenger turte å gå ut, men som tidligere hadde pleid å treffe folk på butikken eller i parken. Folk som ble permitterte og savnet samholdet på jobb.

LES OGSÅ: Marta vet at mange kommer til å bli skuffet nå: – Verken Gud eller Kirken ønsker å avvise noen

Derfor håper vi at du, kanskje spesielt denne julen, strekker ut en hånd til de som kjenner seg ensomme. Kanskje kjenner du noen som ikke får dratt hjem til jul? Eller som har familien sin i utlandet? Kanskje kjenner du noen som faller mellom to stoler på grunn av smittevernreglene? Eller som er i risikogruppen og ikke kan være med på juleselskapet?

LES OGSÅ: Lyset overvinner mørket

Julen rommer omtanke og samhold. Ta en telefon og spør hvordan det går. Inviter med noen ut på en gåtur i romjulsdagene. Se en julefilm sammen, over nettet. Inviter med en ekstra i gruppechatten. For selv om vi må holde avstand nå, må vi ikke glemme å være varme og nære. En liten telefonsamtale kan gjøre en stor forskjell!

Trenger du noen å snakke med? Ring oss på 22 40 00 40. Vi er her. Alltid.

P.S. Nytt kurs for frivillige starter 9. februar i Vestfold. Se mer på www.kirkens-sos.no

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.