Gå til sidens hovedinnhold

La oss ta tilbake vår egen seksualitet

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke bare må vi jobbe i oss selv og i samfunnet for å ta tilbake kvinnekroppen, den naturlige. Vi må ta den tilbake fra kommersialismens prangende skilter på busser, i blader og på TV solgt som et produkt. På samme måte og av samme grunn må vi også jobbe for å ta tilbake vår egen seksualitet. Vår egen seksualitet og erotiske glede med stolthet. Den som er svært personlig, følsom, sårbar og ikke minst, full av livskraft. 

Debatten om kvinners rett til selvbestemt abort og muligheten til selv å kunne avgjøre hvor mange. Det har vært en viktig kamp dette året, enda viktigere må vel retten til eget personlig seksualitet være. Det vil være synd, ikke minst for våre unge håpefulle i dag, om vi lar markedskrefter sette standard og mal for vår svært personlige seksualitet. Svært få ting er vel mer privat og personlig en dette. Det er ikke en patent fra «Paradise Hotel» eller «Sex on the beach» hvor alt blottstilles til enhver tid, og alle har unaturlige perfeksjonert fysikk, og har sex, som det skulle vært en gren på helsestudio. Det er en kjent oppfatning at generelt er menn visuelle, mens kvinner mer auditive i forhold til seksualitet. Lite av den seksualiteten som gjenspeiles ute i medier i dag er da egentlig rettet mot kvinner. Det vil med andre ord si, at kvinner derfor egentlig er objekter. Er det en oppfatning vi ønsker unge kvinner i dag eller i fremtiden skal vokse opp i?

Sex er noe man har

La oss ta tilbake vår egen seksualitet og være stolt av den. Hvilke krav, bilder og idealer gir vi de unge i dag, i denne opplyste tid? Er det muligens noen sider som ikke kommer like tydelig frem?

«Sex er noe man har, mens seksualitet er noe man er» iflg. sexolog Gunnild Næss.

Kan det være at disse noen ganger står proporsjonalt i motsetningsforhold til hverandre i stedet for å være utfyllende? 

At sex selger for kommersielle interesser er alment kjent. At det derimot kan være med på å redusere den personlige seksualitet og erotikk som kommer til uttrykk i det private, følsomme, vare og sårbare hos oss, er kanskje ikke like kjent.

De unge i dag må leve i et voldsomt prestasjonspress med tanke på hvor opplyste de er fra ulike medier, og med den oppfatning at seksualitet ikke lenger er et mysterium å undersøke. En sti man må få tråkke selv på sin helt egen måte. Derimot en arena der de må prestere på høyt nivå. Helst ikke legge for mye følelser i det, eller være forberedt på at den eller de møter kanskje har det, følelser og seksualitet.

En kåt kvinne

Enheduanna for 4500 år siden var vår aller første forfatter, hun var en kåt kvinne, som skrev om erotikkens betydning for individ og samfunn. Hun hadde en betydningsfull rolle, posisjon og innflytelse på samfunn og kultur den gang. Erotikken hadde en naturlig plass i samfunnet og kulturen. Siden har hun og det erotiske budskap blitt stilnet i møte med mektigere krefter. Til tross for at vi likevel, på de fleste måter fortsatt er de samme mennesker med de samme behov og følelser. Betenkelig er det hvor lite som egentlig har endret seg...bortsett fra at den gang hadde det en mer akseptert, naturlig og sentral rolle i det individuelle liv og i kulturen.

Uvilje mot påtvungen sex

I lys av fjorårets #Metoo kampanje ble det satt tydeligere kulturelle grenser, for akseptert seksuell adferd mot andre.

Kan det være på sin plass å markere uvilje mot påtvungen sex, som salgsvare fra medier og markedskrefter? For heller å slå et slag for økt personlig seksuelt eierskap, integritet og glede.

Gi oss flere kunstneriske uttrykksformer som skildrer nettopp denne helt personlige følsomme seksualiteten vi alle er.

La oss ta tilbake vår egen seksualitet!

Gi meg ord

Gi meg ord

som

Stryker varsomt

nedover ryggen 

Under huden

Puster nakken

Pirker navlen

Griper

Om Livet

under

huden

Gi meg 

ord 

som pirrerende.

Sklir duggvåte

stålgelendere 

ned 

krokete morkne grotter

Stryker hår under huden

Fallos glør 

fra hjernevinger

Bål i havbunn 

nysmeltet brevann

På sandpapir tunge

Torden og lyn

i fjærlett dun

sprer 

Svever 

Ut i luft

som

løvetannfrø 

Blir Jord

Igjen

Gi meg sånne 

ord....

Ord som 

Åpner uante landskap

Bak atomiske portaler.

Så obelisker 

hugget i isbre

smelter

I flytende

Lava

Gi meg

sånne 

Ord.

Ord som

Puster

penetrerer

hudporer

gnistrer

Under 

stjernehimmel

damper 

gloheit  

Morill

i norsk

skjærgård 

en fullmånenatt

men aller helst

vil jeg ha

Ord som

Rører hjerte

Roer sinnet

sjela vokser i

og blir boende

Ja, 

Gi meg

Sånne

Ord...

Og

Jeg gir

Deg

Jorda igjen.

 

Kommentarer til denne saken