Gå til sidens hovedinnhold

La Tønsberg-familien bli

Tønsberg Venstres årsmøte ber UNE endre sitt standpunkt om tre av Tønsbergs barn: Delnaz (6 år), Khairi (5 år) og Della (1 år), og la de og deres familie få bli hjemme i Norge.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

UNE har vurdert at det er best for barna å bli i Norge, men likevel vektes innvandringsregulerende hensyn så tungt at familiens oppholdstillatelse tilbakekalles. Utlendingsnemda (UNE) har vedtatt at familien skal sendes ut av Norge.

Alle tre barna er født og oppvokst i Norge. Familien er jesidier, en forfulgt religiøs minoritet. Dette gjør en retur til Nord-Irak svært usikker, og i strid med FNs høykommisær for flyktninger sine anbefalinger for sårbare asylsøkere fra regionen. I Tønsberg har barna sine venner, sine røtter, sine omsorgspersoner og sine trygghetspersoner. Irak er et fremmed land, et land barna aldri har vært i. De rives vekk fra et trygt oppvekstmiljø med nære klassevenner, gode naboer og lekekamerater de har hatt siden de var bittesmå. I Irak venter ikke et hjem, men en svært usikker tilværelse med velbegrunnet frykt for forfølgelse ettersom familien tilhører en religiøs minoritet.

I utlendingsloven står det hel tydelig at i saker som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

I barnekonvensjonen står det også tydelig at ved alle handlinger som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

I en avtale fra 5. desember 2014 mellom de da fire samarbeidspartiene, ble det presisert at barn som hadde bodd minst fire og et halvt år i Norge og gått minst ett år på skole skulle ha et særlig vern mot å bli sendt ut av landet.

Tønsberg Venstres årsmøte ber derfor UNE endre sitt standpunkt.

Kommentarer til denne saken