Gå til sidens hovedinnhold

Lang vei til fastlandet?

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi skjønner godt at flere lokale politikere rynker pannen i bekymring når de leser notatet om tilleggsutredninger som skal behandles av Overordnet Styringsgruppe for Bypakke Tønsbergregionen 26. februar.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Notatet skisserer konsekvensene av å utrede to alternativer til Ramberg – Smørbergløsningen, nemlig Vestfjordforbindelsen, slik et flertall i Færder kommunestyre ønsker, og Østalternativet, som et flertall i Tønsberg kommunestyre vil se nærmere på.

Her stilles politikerne overfor vanskelige dilemma: Velger de den enkleste løsningen, å sammenstille eksisterende kunnskap og oppdatere kostnadsoverslaget, kan en utredning være klar allerede til høsten og «bare» koste 1,5 – 2 millioner kroner. Velger de den mest omfattende, kommunedelplan med full konsekvensutredning, kan spaden stikkes i jorden tidligst om fem år, og utredningen vil koste 15–18 millioner.

Mellomløsningen administrasjonen anbefaler innebærer en forsinkelse på to år og en kostnad på 9 – 12 millioner. Færder-ordfører Jon Sanness Andersen (Ap) og Høyres Erik Holmelin er blant politikerne som mener det blir lenge å vente for øykommunen, som har svak befolkningsvekst og næringsutvikling.

Varaordfører Richard Fossum (Sp) minner om at fastlandsforbindelsen må ses i et hundreårsperspektiv, da er noen få år til å skaffe et skikkelig faktagrunnlag slett ikke lenge. Isolert sett har han rett, men Færder har allerede Vestfolds mest forgubbede befolkning og eldrebølgen er på vei opp.

Det har flere årsaker enn veiforbindelsen, men også den må på plass for å gjøre øyene mer attraktive for nye innbyggere og arbeidsplasser. Mye tyder nå på at Sandefjord setter foten ned for Vestfjordforbindelsen, men uansett blir det vanskelig å lande en løsning som ikke åpner for nye år med omkamper og politisk støy. Så når skal nok være nok? Det må politikerne bestemme seg for nå.

Kommentarer til denne saken