– Velkommen. Skal vi ta en tur ned i kjelleren?

Vi blir tatt imot med åpne armer og store smil hos familien Kristiansen. Vi takker selvfølgelig ja til en omvisning. Vi gleder oss til å se hva som befinner seg av «gull» i underetasjen. Rett og slett et privat Kiss-museum, men mer om det snart.

Ekteparet Merete (51) og Lars Henrik Kristiansen (53) er ikke helt som andre ektepar. Og det skal nok mannen i huset ha mye av æren for. (Se video fra Kiss-kjelleren under)

Merete har for lengst forsonet seg med at livet med Lars Henrik skulle bli et ekteskap preget av det amerikanske rockebandet Kiss. Et band som har holdt det gående i 50 år, og som har blodfans over hele kloden.

Og at favorittbandet skal opptre i deres hjemby Tønsberg 15. juli, mener de rett og slett er fantastisk.

På cruise med Kiss

Det er lenge siden Merete og Lars Henrik mistet tellingen på antall konserter de har sett med bandet. For noen måneder siden kom ekteparet hjem fra Los Angeles, USA. Nok et Kiss Kruise er tilbakelagt. Det å seile med cruiseskipet «Norwegian Pearl», som er proppfull av Kiss-fanatikere, og ikke minst Kiss selv, er alltid en stor opplevelse.

– Det er fantastisk å være på det cruiset. Det er Kiss «tjuefire-sju» fire døgn i strekk. Det er en festival på vannet, og vi blir alltid kjent med nye folk. Bare god stemning hele veien, forteller Lars Henrik og Merete.

– Vi har vært med på det cruiset åtte ganger. Vi kombinerer cruiset med ferie i USA. Vi har flere ganger møtt Kiss-gutta og tatt bilder med dem på skipet. De spiller konserter både med sminke og uten. Det er en god følelse å være på samme skip som Kiss, bekrefter Lars Henrik.

Datteren deres Emma (22) kommer også ned i kjelleren under vårt besøk. Vi spør hva hun tenker om foreldrenes mange ferieturer til USA for å oppleve Kiss Kruise.

– Jeg smiler og ler hver gang de drar på de turene, sier hun lattermildt, samtidig som hun innrømmer at musikken til Kiss er litt fin.

– Det er jo livet mitt

I kjelleren er to rom gjort om til et stort. Fylt til randen med mengder Kiss-merch som brettspill, dukker, vinflasker, gitarer, trommeskinn med logo (brukt av Kiss), og signerte plakater, for å nevne noe.

Det er riktignok Lars Henrik som er sjefs-kiss-samleren i huset. Men kona visste hva hun gikk til da de ble sammen tidlig på 90-tallet. Lars Henrik oppdaget bandet via sin storesøster. Året var 1979.

– Det var albumet «Dynasty» som var det aller første jeg hørte, forteller han.

– Hva er det med dette bandet som fenger så mye?

– Det er egentlig alt. Det er jo livet mitt, selv om jeg har familie, haha. Et band som har alt, mystikk, ja hele greia, forklarer Lars Henrik.

Kona har sørget for at Kiss-effektene er trygt plassert i de to rommene. For resten av huset skal være Kiss-fritt, sier hun. Og den virkelige store juvelen i Kiss-rommet, er et Kiss-flipperspill fra 70-tallet.

– Det fikk jeg tak i av en i Stockholm. Jeg kjørte ned og hentet det med en gang da jeg fikk kloa i det, og jeg har brukt mye tid på å sette det i topp stand. Nå fungerer det som det skal. Dette flipperspillet er fra 1979, og jeg kjøpte dette som en 50-årspresang til meg selv, sier han og gliser bredt.

– Hva, Kiss i Tønsberg?

Men Lars Henrik er ikke den eneste i Tønsberg med en livslang kjærlighet til bandet.

– Hva er det du sier? Skal Kiss spille i Tønsberg? Nå tuller du med meg.

Slik svarer Kiss-fan gjennom 42 år Steinar Jørgensen, da vi kort tid før det ble offentlig, formidler nyheten om at Kiss kommer til byen. At han skal få oppleve favorittbandet i sin egen hjemby, er nesten ikke til å tro.

– Det er faktisk vanskelig å forholde seg til den nyheten. Veldig spesielt. Jeg smiler mer enn jeg pleier nå. Vi skal altså få oppleve Kiss med Slottsfjellet i bakgrunnen. Tror nesten ikke det er sant, sier han om konserten som er planlagt den 15. juli på Kaldnes.

Bare to dager etter Slottsfjellfestivalen 2023 er over, er det tid for rockeklassikere, pyro og platåsko i Norges eldste by. Slottsfjell-riggen blir stående, og hele festivalens infrastruktur blir tatt i bruk når Kiss-maskineriet ruller inn i byen i midten av juli.

Fra kondomer til gravkiste

Kiss albumdebuterte i 1974 og ga raskt ut tre studioalbum. Da de lanserte sitt fjerde album, Kiss Alive! (1975), ble Paul Stanley, Peter Criss, Ace Frehley og Gene Simmons raskt store stjerner i hjemlandet.

I løpet av 1977/78 hadde bandet vokst til å bli et av verdens aller mest suksessfulle rockeband. Eller rocke-brand. For de har aldri spart på «konfekten» når det gjelder Kiss-relaterte produkter.

Dukker, matbokser, Kiss-radio, kondomer, og til og med likkiste - med bilde av de fire maskerte herrene - er bare noe av det som er å få tak i. Flere tusen lisensierte Kiss-produkter er lansert opp gjennom årene. Bandet har i tillegg til all merchen solgt rundt 100 millioner album.

Og hvorfor bandet har klart å holde seg på scenen i fem tiår, skal vi altså få oppleve i sommerbyen Tønsberg neste år.

Drømmejobben

På et kontor ved Brygga i Tønsberg sitter Kim Alexander Holmøy og jobber. Han er daglig leder i Foynhagen og er også med på arrangørsiden av konserten - som Focus Production står bak.

Selv er han en tvers gjennom Kiss-nerd. På lik linje med tusener-på-tusener av fans rundt om på kloden. Kiss er ikke bare et band for Kim Alexander. Det nærmer seg mer en religion.

– Jeg skrev faktisk en oppgave om Kiss på ungdomsskolen. Oppgaven var å lage sin egen religion. Jeg tror jeg kalte den for Kissismen. Den besto av fire guder: Ace, Paul, Gene og Peter. Møtene til de som var med i denne religionen foregikk på Kiss-konserter, sier Kim Alexander og bryter ut i latter. Det var i 2001 han ble frelst, på musikken til Kiss.

– Jeg så videoen til «I Love it Loud». Det var det beste og tøffeste jeg noensinne hadde sett og hørt.

At han nå jobber med å få bandet hit, syns han er stort. Veldig stort!

– Det har fortsatt ikke gått helt opp for meg. Jeg står altså midt oppi det på arrangørsiden. For meg har Kiss alltid handlet om samhold med fans, gøy og moro. Det er en glede å få jobbe med dem og få møte dem på innsiden. Ringen blir jo på en måte sluttet. Dette er det mest ultimate som kunne skjedd meg. Kiss har vært band nummer en siden 2001, og nå å få booke en konsert med dem er fantastisk. Å få Kiss til hjembyen sin, er ikke annet enn vakkert. Livets booking for min del, sier han.

Kim Alexander ble kjent med Lars Henrik og Merete da de alle var på Kiss Kruise IV i 2014. Sånt blir det vennskap av.

Maskene faller

Men etter å ha nådd toppen i 1978 ble det etter hvert trøblete for de fire gutta. I 1980 forlot trommis Peter Criss bandet og 1982 forsvant også gitaristen Ace Frehley. Nye medlemmer ble hyret inn, men populariteten på hjemmebane dalte raskt. I 1983 tok de et drastisk valg. Maskene skulle av. Det hjalp ikke stort. Mange snudde ryggen til Kiss.

80-tallet og halve 90-tallet ble til tider en tøff periode for bandet, selv om de oppnådde en viss suksess med hitsingler som «Heaven's on Fire» (1984), «Crazy Crazy Nights» (1987) og «Forever» (1989). Men den harde kjernen av fans sviktet imidlertid aldri.

Men det var først i 1996 bandet virkelig tok over verden, igjen. Da med originalbesetningen på plass, med sminke, pyro, og et repertoar fra bandets 70-tallskatalog. Men bare noen få år senere var de samme interne problemer igjen et faktum. Peter Criss og Ace Frehley forlot nok en gang bandet. Men bandet holdt maskene på, og fikk nye medlemmer på plass.

Snart slutt, eller?

De siste 18 årene har besetningen vært stabil med Tommy Thayer på sologitar og Eric Singer på trommer. Kiss har lenge vært på sin verdensomfattende «End of the Road»-turné. Når de kommer til Tønsberg den 15. juli 2023, så er det ifølge arrangøren bandets aller siste opptreden i Norge. Alt har en ende. Også for gamle rockere i tights og sminke.

– Jeg gruer meg til de slutter som band, men jeg skal nok få med meg den aller siste konserten de gjør på hjemmebane i New York. Når det blir er jeg litt usikker på, men den skal jeg få med meg, sier Lars Henrik og kikker bort på sin kone.

– Hun nikker bekreftende og smiler. Hun vet hun skal bli med.