Ble mishandlet av mamma: – Hun sier at hun har lov til å slå meg i Norge fordi hun ikke er norsk

- JEG ER EN GOD MOR: Den tiltalte kvinnen mente datteren lø om voldshandlinger. Nå er hun dømt for de.

- JEG ER EN GOD MOR: Den tiltalte kvinnen mente datteren lø om voldshandlinger. Nå er hun dømt for de. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Retten trodde på datterens forklaring, men et mindretall ville gi en mildere straff fordi moren hadde vokst opp i et land der lettere vold var mer akseptert enn i Norge.

DEL

(Østlands-Posten) Kvinnen i 30-årene, som var tiltalt for å ha slått, dyttet, sparket og krenket sin mindreårige datter ved flere anledninger, ble torsdag dømt til fengsel i 60 dager. 40 dager av straffen ble bort betinget, med en prøvetid på to år.

Det var her retten av uenig, og mindretallet mente at hele hele straffen burde blitt gjort betinget. I vurderingen vektla mindretallet at tiltalte er oppdratt i en kultur med andre normer for barneoppdragelse, hvor lettere vold er mer akseptert og vanligere enn det er i Norge.

Dommerne var imidlertid helt enige i at datterens forklaring om hendelsene virket troverdig, og at den ble understøttet av tiltaltes egen forklaring.

Tiltalte erkjente at hun ofte har blitt sint på datteren etter at de flyttet til Norge, fordi datterens atferd i Norge fjerner seg fra slik hun er oppdratt i sitt eget hjemland.

Dermed ble det mange konflikter i familien på grunn av kulturforskjellene.

LES OGSÅ: – Når jeg gjør noe dumt begynner hun å slå meg

Trodde moren slo fordi hun selv ble slått

Under rettssaken forklarte datteren seg gjennom et tilrettelagt avhør som ble vist på video i rettssalen.

– Når jeg gjør noe dumt begynner hun å slå meg, fortalte datteren i avhøret.

Videre fortalte hun at i det asiatiske landet hun og moren kommer fra, er det lov å slå barna sine.

– Så jeg tror at hun slår meg fordi hun selv ble slått da hun var barn og at det er det hun er lært opp med. Hun sier at hun har lov til å slå meg i Norge fordi hun ikke er norsk.

– Jeg blir veldig trist for hun sa at vi skulle få et mye bedre liv i Norge.

Stukket med blyant og slått med belte

Datteren fortalte om flere hendelser hvor moren blant annet skulle ha stukket henne med en blyant, slått henne med flat hånd i ryggen og slått henne med belte og en støvsuger.

Den tiltalte kvinnen sa derimot under sin forklaring at hun aldri hadde slått datteren og at blyant-episoden skal ha vært et uhell hvor hun skulle legge hånden sin på datterens lår.

– Da jeg hjalp henne med leksene sa hun at jeg var dårlig i norsk. Da sa jeg at hun måtte ha respekt for moren sin og være tålmodig med meg. Da jeg skulle holde henne på låret for å fortelle henne at hun måtte ha respekt for voksne fikk hun blyanten i låret med et uhell.

– Hun snakker ikke sant, hun sier at jeg har slått og sparket henne. Det har jeg ikke gjort. Jeg har dyttet henne med flat hånd på skulderen, men aldri slått henne, sa kvinnen under rettssaken i forrige uke.

LES OGSÅ: Foreldre dømt til fengsel for å ha slått ungene sine med vedkubber og feiekost

Handlet med forsett

Retten la vekt på datterens forklaring og at hun kunne gjengi både tid, sted og omstendigheter rundt hendelsene i detalj og hvordan hun selv følte og opplevde det. Hun hadde også holdt fast ved sin forklaring over tid og ovenfor flere personer.

Om episoden hvor datteren mente hun hadde blitt sparket og slått med et belte, fant ikke retten det bevist at jenta ble slått med et belte, siden hun ikke ble spurt nærmere om det i avhøret.

Tiltalte fortalte i sin forklaring at hun ikke hadde slått datteren med et belte, men at hun hadde kastet klær og håndkle på henne. Retten fant det bevist at både slagene med klærne og sparket var kraftfulle og smertefulle for jenta, og at de forårsaket et stort blåmerke på låret som hun hadde i flere dager.

En medisinsk undersøkelse ble gjort av jenta i fjor. Der ble det avdekket et arr som datteren mener stammet fra at moren stakk henne i låret med en blyant. Retten mente at tiltalte måtte ha brukt en viss kraft for å forårsake et slikt sår og at hun hadde handlet med forsett.

Artikkeltags