Innspill om frihet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Ap må ta en «frihetsvending», lyder rådet fra Aksel Braanen Sterri, som med sin boklansering i går har fått solid nedslag i mediebildet. Med kort fartstid i partiet og bakgrunn fra studentpolitikk og tenketanken Progressiv, drysser han ut både tankevekkende og konstruktiv kritikk av «ørnen i norsk politikk». Fjorårets valgnederlag handlet ikke så mye om regjeringsslitasje, som om mangel på visjoner og ideologisk tydelighet, ifølge 27-åringens analyse. I stedet for å gå foran og lede, har partiet henfalt til å lytte og tilpasse seg kortsiktige velgerinteresser. Men samtidig kritiseres partiet for å ha forsømt frihetsaspektet, på område etter område.

Det gjelder alt fra pensjonssystem og privatskoler til sexkjøpslov. Heller ikke arbeidslinjen – en hjørnestein i partiprogrammet – går fri. For arbeidslinjen har avlet både barnefattigdom og et Nav-system med formynderske trekk, fremholdes det i ett av de avsnittene som har påført partiledelsen et visst fordøyelsesbesvær. Generelt sett kan det selvsagt anføres at frihetskamp har vært en rød tråd gjennom Aps historie. I årets 1. mai-tog er «Frihet i fellesskap» en hovedparole. Men frigjøring gjennom politiske programmer og tiltak er en tenkemåte med innebygde korrigeringsbehov.

I de demokrati- og frihetsdebattene som den politiske høyresiden i årenes løp har initiert, har mye dreid om maktspredning og om politikkens frihetsbegrensende sider. Her har Ap hatt en blind flekk, for å sitere høyrestatsråd og ideolog Torbjørn Røe Isaksen. Etter Willoch-regjeringens oppmyking av åpningstider og NRK-monopol på 1980-tallet, måtte Ap «stjele Høyres klær» da Gro Harlem Brundtland skulle modernisere sitt parti.

Med en av sine spissformuleringer skriver Sterri at politikken må gi folk mer makt til å leve det livet de selv ønsker, herunder retten til «å ta dumme valg». Det skal bli interessant å følge debatten innad i Ap om fornyelse av politikken for å gjenerobre av gamle høyder. Etterlysningen av mer ideologisk tenkning og av en «frihetsvending» er ingen ueffen utfordring i den forbindelse – selv om ideologiene lenge har vært erklært døde, og de fleste store velferdsreformer i nyere tid har funnet sin form gjennom tverrpolitiske prosesser og vedtak.
Kjøreteknikk
Avishusene må bli mer kostnadseffektive, men de må trykke på brems og gass samtidig, sier medieekspert Lasse Gimnes. Med fare for høyt turtall uten å komme av flekken?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags