Gå til sidens hovedinnhold

Les ordførerens 17. mai-tale

Artikkelen er over 6 år gammel

Årets tale ble holdt på Slottsfjellet

Kjære tønsbergensere!

Det er alltid en stor glede å kunne ønske velkommen til Slottsfjellet og gratulere dere med nasjonaldagen. I Tønsberg er det lang tradisjon for å starte feiringen av 17. mai på Slottsfjellet med historisk grunn under føttene og med et flott rundskue over kommunen vår og langt inn i horisonten.

Også i år har vi tyvstartet feiringen av 17. mai i Sem kirke i regi av Jarlsberg Historielag. Historikeren og forfatteren Carl Emil Vogt, selv en etterkommer etter grev Herman Wedel Jarlsberg, holdt årets foredrag om denne greven på Jarlsberg som satte så dype spor etter seg i Norgeshistorien. Årets foredrag handlet om tiden etter 1814 da grev Herman var finansminister i den første norske regjeringen, og var med på grunnleggelsen av Norges Bank med et moderne pengevesen, og Universitetet i Oslo.

Opptakten til nasjonaldagen i år har vært preget av feiringen av 70-årsjubileet for frigjøringen av Norge den 8. mai 1945. Sivil motstand og holdningskamp var en viktig del av frigjøringen. Vi vet at mange sivile, militære og krigsseilere gjorde en risikofylt innsats under krigen. I år på 8. mai fikk vi anledning til å hedre noen av disse menneskene for sitt bidrag til fred og frihet under en høytidelig seremoni ved krigsmonumentet ved Slagen kirke.

Søndag 26. april feiret vi 70- årsjubileet for bombingen av Vallø, dette skjedde snaue to uker før freden kom til landet. I ettertid fremstår denne hendelsen som totalt meningsløs, uten betydning på krigens gang, men med et fatalt utfall for et lite lokalsamfunn. Store deler av Vallø ble fullstendig ødelagt og flere titalls sivile liv gikk tapt.

8. mai markerte vi også innvielsen av "Berg-stien" til minne om de norske jødene som ble holdt fanget i Berg interneringsleir. Det ufattelige er at det var norsk politi som foretok arrestasjonene av de norske jødene, hvorav de aller fleste endte i tyske konsentrasjonsleire og hvor bare en håndfull overlevde krigens redsler, og det var norske fangevoktere i leiren på Berg som var ansvarlige for den verste mishandlingen.

8. mai er derfor en dag vi ikke skal glemme, og vi har plikt til å formidle denne dagens budskap til nye generasjoner som ikke opplevde krigen. Erfaringene har lært oss at friheten koster dyrt, og friheten må aldri noen gang bli en selvfølge. Overleveringen av budskapet fra 8. mai øker bevisstheten om hendelsene i Norge under andre verdenskrig og understreker betydningen av den innsatsen som veteranene gjorde for å frigjøre landet vårt fra den tyske okkupasjonsmakten.

Takket være innsatsen fra disse veteranene, fra motstandsorganisasjonene og mange andre, kan vi idag leve i et fritt samfunn som er tuftet på de verdier og idealer som vi holder så høyt ; frihet, menneskerettighetene og demokrati.

På nasjonaldagen er det disse verdiene som er nedfelt i grunnloven vi skal feire, og vi starter dagen med å rope høyt og rungende

HURRA - HURRA - HURRA

Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.