Likestilling handler ikke bare om hvilke rettigheter det står på et papir at du har, det handler om samfunnet og måten du blir behandlet og sett på. Det handler om å være frie. Men mest av alt handler det om medmenneskelighet. Det handler om at alle mennesker skal være likestilte, menn og kvinner, hvite og svarte, heterofile og homofile, og absolutt alle andre også.

Så i dag, på kvinnedagen, skal vi feire det tidligere generasjoner har fått til. Vi skal feire at kvinner i Norge har like rettigheter som menn. At i Norge har likestillingen kommet langt, men vi må også huske alt som ikke bare er bra. Vi må huske at ikke alle land er som Norge og vi må huske at likestilling ikke bare handler om stemmerett. Vi må huske at likestilling er at alle skal være likeverdige, og føle seg frie.

For hvordan kan vi få likestilling hvis vi ikke er helt frie? Og hvordan kan vi være frie når du blir «tvunget» inn i en verden som bare er blå eller bare er rosa?

Vi blir aldri helt frie hvis vi blir satt i bås, og når andre forteller oss hvordan vi skal leve livet vårt. Så la oss alle sammen hjelpe hverandre, hjelpe hverandre med å ikke bli satt i bås. Jeg sier ikke at alle over natta skal gjøre verden til et bedre sted. Vi har alle gjort feil og vi kommer til å fortsette å gjøre dem, for vi er bare mennesker. Jeg sier vi skal prøve å forbedre oss, prøve å hjelpe andre føle seg frie. Prøve å slutte å sette hverandre i bås, selv om det er enklere, for vi er så kompliserte.

Jeg sier at vi i anledning kvinnedagen skal huske at likestilling er medmenneskelighet ovenfor hverandre. Så la oss sammen vise litt ekstra medmenneskelighet framover, hjelpe hverandre litt ekstra, og huske på at når vi putter noen i en bås er de ikke helt frie. Husk at ingen fortjener å bli satt i bås, og at alle er like mye verdt.

For vi er egentlig alle det samme alle sammen, nemlig mennesker. Vi er mennesker som gjør feil, og vi er mennesker som alt i alt er ganske kompliserte. Likevel er vi alle mennesker, så ha litt medmenneskelighet og vær med på å gjøre andre frie.