Liselottes mor, Annemor, konkurrerte nemlig som gravid under Oslo Horse Show.

Oppvokst med hester

Liselotte Lefdal (25) fra Tønsberg er så å si født på hesteryggen.

Hun vokste hun opp på Lefdals rideskole, som foreldrene hennes drev. Liselotte var omgitt av hundre hester hver dag. Før hun lærte å gå, krabbet hun inn i stallen til de firbeinte vennene sine.

For Liselotte har hester alltid hatt en stor plass i livet hennes, og nå er det levebrødet hennes.

Men mer om det senere.

Omreisende med hesteshow

Da Liselotte var liten reiste hun rundt med pappa Anders og holdt hesteshow. Hun balanserte oppe på to shetlandsponnier, i det som heter «ungarsk post». Hun red bak de profesjonelle som gjorde det samme med fem store hester.

– Vi levde en form for sigøynerliv en periode. Det var veldig gøy og kult å få være med på som barn, sier hun.

I løpet av barndommen prøvde hun også andre fritidsaktiviteter. Hun var innom dansing, kaninhopping og prøvde seg som drillpike, men det var hestene hun kom tilbake til.

– I bunn og grunn handler det om at jeg alltid har vært glad i og interessert meg for dyr og hester. Etter hvert som jeg ble eldre begynte jeg å engasjere meg i selve hestesporten, og sprangridning ble veien min.


Et hesteliv i Kina og Tyskland

Da Liselotte fikk vitnemålet fra videregående sto bilen allerede ferdig pakket. Turen gikk til Tyskland.

Liselotte hadde fått jobb i en av verdens største salgsstaller, drevet av Paul Schockemöhle. Her fikk Tønsberg-jenta muligheten til å trene, ri hester og lære masse om hestesporten.

Gjennom jobben i stallen, fikk hun også muligheten til å reise til Beijing for å trene hester.

19 år gammel dro hun alene til Beijing og fikk ansvaret for tolv hester, som hun skulle trene og konkurrere med.

– Å komme dit var et kultursjokk, men jeg lærte så mye om meg selv og kulturen da jeg var der. Jeg dro dit helt alene, men fikk et enormt nettverk gjennom at kjente sprangryttere kom dit for å konkurrere, forteller hun.

Ettertraktet trener

Etter to år i Tyskland og et opphold i Kina, dro Liselotte hjem til Tønsberg igjen. Hun begynte på Bakkenteigen og utdannelsen økonomi og ledelse.

Hun var motivert for å være en god student, men etter bare noen måneder hadde ryktene gått om Liselotte var tilbake og hun ble ettertraktet til å trene ryttere og hester.

LES OGSÅ: Liselotte (24) starter opp rideskole i Åsgårdstrand

Hverdagen ble fylt mer og mer med hest, Liselotte sier ofte «ja». Med en timeplan full av hest ble det liten tid til forelesninger, men det var ikke et alternativ å slutte med studiene. Hun skulle virkelig gi alt først.

– Jeg fullførte tre semestre, men det ble til slutt for mye. Dermed ble det fullt fokus på hest, min egen satsing innen sprangridning og å bygge opp det jeg ville ha. Studiene er satt på vent, men jeg tror ikke de blir tatt opp igjen, ler hun.

En telefon som forandret alt

Timeplanen til 25- åringen har vært full siden hun kom tilbake til Norge. Hun har tatt trenerutdannelse gjennom Norges Rytterforbund. Gjennom trenersamlingene ble hun kjent med andre som har hest som livsstil.

På en av samlingene ble Liselotte plassert på dommerpost under et feltrittstevne sammen med dressurrytter Gina Wiig. De to kom i snakk, og Liselotte tilbød seg å komme til rideskolen til Gina, i Moss, for å holde sprangkurs.

– Før jeg skulle dit for å holde kurs fikk jeg en telefon fra Gina. Hun lurte på om jeg kunne være interessert i å drifte senteret sammen med henne.


I første omgang takket Liselotte pent nei, hun var fornøyd med tilværelsen i Tønsberg. Men pappa Anders anbefalte henne å ta en tur over til Moss for å se på rideskolen, og da var det gjort.

– Alt gikk veldig fort, og jeg begynte her 1. august 2019, forteller hun.

– Flere kommuner burde gjøre slike ting

Liselotte og Gina har delt rideskolen i to, hvor de har ansvar for hver sin del. Slik de ofte gjør i utlandet. Da har de ansvaret for hver sin stall og driver undervisning i hvert sitt ridehus.

– Noen ganger rir vi sammen også. Gina er dressurrytter og jeg er sprangrytter, men dette samarbeidet fungerer veldig fint. Vi har et ryddig og godt samarbeid, forteller Liselotte.

Rideskoleanlegget eies av Moss kommune, og Tønsberg-jenta kan ikke få fullrost kommunen nok for at de er så opptatt av å ha et slikt tilbud til barn og unge i kommunen og omegn.

– Kommunen er så positive og hjelpsomme, så det er et utrolig flott samarbeid. Flere kommuner burde gjøre slike ting.

LES OGSÅ: – Jeg håper jeg klarer å følge opp denne starten

Lever drømmelivet

Alle er velkomne på rideskolen. Liselotte forteller at de har kurs både for barn og voksne. Ofte følger foreldrene sine barn til ridetimene, men det går ikke lang tid før gjerne mor og far også har meldt seg på et ridekurs.

25-åringen forteller at hun er utrolig takknemlig for denne muligheten og det livet hun lever nå.

– Jeg lever drømmelivet selv om det er mye hard jobbing. Men det er mange mennesker rundt meg som gjør at dette går. Mamma, pappa og stefaren min er utrolig støttende og hjelpsomme. De kommer med tips, råd – og hjelp for at jeg skal få det til. Det er jeg ekstremt takknemlig for. De er de tre viktigste menneskene jeg har i livet mitt.

– Jeg brenner for å rekruttere folk inn i sporten

I tillegg til å drifte en stall, undervise barn og voksne, arrangere rideleier og holde i alt som har med hestehold å gjøre, er Liselotte fremdeles aktiv konkurranserytter.

Hun eier tre hester, samt at hun eier en annen hest sammen med en investor. I tillegg rir hun to hester som eies av mamma Annemor og stefaren.

LES OGSÅ: Liselotte skal til prestisjetungt stevne i Sverige: – Klaffer alt kan jeg være helt der oppe

– Jeg brenner for å rekruttere folk inn i sporten, samtidig som jeg har egne ambisjoner om å nå så langt jeg kan innen sprangridningen.

Hun ønsker å skape et ridesenter med godt miljø, og at barn og unge skal få muligheter å komme inn i sporten.

– Det er helt fantastisk å kunne drive en rideskole hvor man får se barn og voksne glede seg over å komme i stallen og kjenne på mestring, samtidig som jeg kan få trent mine egne hester.

(saken fortsetter under bildet)


Ønsker å nå langt innen sporten

I slutten av oktober 2019 vant Liselotte norgesmesterskapet i sprangridning. Hun har blitt tatt ut til å ri store stevner i inn- og utland, men noen ganger må hun stå over muligheten til å konkurrere og heller jobbe.

– Det er tøft økonomisk å henge med i denne sporten, for det koster mye penger å delta og dra på store stevner. Jeg liker livet mitt, men jeg skulle veldig gjerne hatt noen sponsorer i ryggen slik at jeg kan nå enda lenger. Hestene og jeg er klare for det.