Det startet med en skrå plen, gravemaskin og mye pågangsmot.

– Femten minutter etter at vi ble enige om å gjennomføre var gravemaskin bestilt. Helgen etter var gravingen i allerede gang, sier Liva.

Hun minnes «Den hemmelige hagen», en barnebokklassiker fra 1911 av Frances Hodgson Burnett.

– Den magiske historien har ligget i meg hele tiden, og mye inspirasjon er hentet derfra. Jeg ble helt rørt da en nydelig rødstrupe dukket opp her i hagen. Akkurat som rødstrupen i boka, sier hun.

Nullstilte seg i blokk

Hageeventyret startet da ekteparet flyttet til en blokkleilighet på Solvang, etter å ha bodd 17 år i et rekkehus med verdens beste naboer, en enkel plen og blomster, på Råel.

– Barna hadde flyttet ut, og vi ville nullstille oss før vi bestemte oss for hvor ferden gikk videre, sier Liva.

Året etter falt de pladask for huset på Kjøpmannskjær. Siden har de puslet i det grønne.

Resultatet byr på søte blåbær, druer og bjørnebær. Bugnende blomsterbed, frukttrær, små hagerom og et livlig dyreliv. Mens ekornet raider solsikkefatet, tar en flokk gråspurv morgenstellet i fuglebadet. Ved fuglematerne er blå- og spettmeisen på plass.

– Jeg bare sitter og nyter livet som utspiller seg her. Det skjer så mye hyggelig. Er jeg heldig kommer ekornet helt opp til meg for å få valnøtter, og når rødstrupen dukker opp og følger meg rundt i hagen blir jeg lykkelig. Rådyr og grevling kommer også innom av og til, sier hun.

Kjersti og mannen har holdt på i tjueto år: – Vi ville ha et prosjekt og det fikk vi definitivt

Oppdaget nye sider ved seg selv

Huset er fra 1930 og ligger på en høyde på en delvis skrånende tomt på Kjøpmannskjær.

Mot Sør åpner hagen til himmel og hav, med utsikt mot Sevika, mens nordsiden oppleves som mer intim og privat, med flere soner og rom.

– Det var først da vi flyttet hit at vi oppdaget en gryende hageinteresse, sier Liva.

Hun jubler over å oppdage nye sider av seg selv og beskriver det som ren magi.

– Vi kommer oss nesten ikke inn om kvelden, sier hun.

Bildeserie

Se før-og etter bilder av hageprosjektet

Lykke

Den umettelige appetitten for hage mener hun også er helsebringende.

–Jeg har hatt mye smerter og varierende helse etter en sykkelulykke for mange år siden. Hagearbeidet gir meg mestringsfølelse, mosjon, avkobling og ren lykke.

Liva er nok ikke alene om å kjenne på lykkefølelsen mellom vekstene i hagen. I det solen treffer de lilla blomstene på sommerfuglbusken og lavendelplantene, samles ivrige insekter for å suge inn siste rest av nektar.

– Bare se på de nydelige sommerfuglene. Det er helt magisk! sier hun.

Ferieprosjekt

Bakhagen hun og mannen har jobbet med det siste halve året var en skrå gressplen da de startet opp. I dag er grunnen delvis planert ut, har fått en portal av blåregn og områder med brostein. Et magnoliatre, kjøkkenhage med poteter, mais og plommer er kommet på plass, samt bed med ulike vekster.

Store deler av hagen rammes inn av en dekorativ bergvegg som holder godt på varmen utover sommerkveldene.

– Tidligere, når barna bodde hjemme, dro vi på båttur i ferien. Nå går både ferie og feriepengene til hageprosjektet, ler Liva.

Importerer

Atmosfæren de har skapt er lun og nostalgisk. Og med Fredriks byggeferdigheter har det kommet opp uthus, pergola og vedskjul gjennom årene.

Flere drivhus har også fått en plass i hagen til ekteparet. Et av dem vekket så stor begeistring at de endte opp med bli forhandlere.

– Det har et slitt og litt rustikt uttrykk. Er laget av gamle franske druedrivhus og passet perfekt in i hagen vår. Vi falt pladask, så nå skal vi importere og selge videre, smiler hun.

Les også

Ella plukker maten sin i grøfta: – Folk sier det er forurenset