Gå til sidens hovedinnhold

Livet er ikke for pingler! Hva når død og sykdom snur livet på et øyeblikk?

Du kan si hva du vil. Og du kan planlegge så mye du orker, men likevel kan du «gå på trynet».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Likevel kan livet ditt snu fortere enn du kan blunke. Likevel kan regninger du overhodet ikke hadde drømt om – dette ned i mailen eller postkassen din.

Hva når NAV ikke klarer å regne ut uføretrygden din eller attføringspengene dine, og de etter-regner flere år tilbake med ei regning på titusener av kroner. Det selv om du i alle år har rapportert hvert øre du har tjent ekstra. Eller hva når strømregningen fyker «til himmels», eller renten bare «skyter i været»? Eller hva når du får tusener i restskatt?

Ja vel – sier du: Dette kunne de jo regnet ut selv. Dette måtte de satt av penger til så de hadde noe i bakhånd. Men hva når det ikke er noe å sette av? Hva når alt du tjener går til barn, mat og faste utgifter? Hva når du likevel går minus? Selv om du står på «døgnet rundt» med barn, jobb og planlegging? Det så forb….. lett for andre å komme med løsninger hvis de selv takler livets utfordringer.

Les også

Byttet ut penskoene med høytrykksspyler: – Jeg har veldig hjerte for de som sliter

Ikke alle har nettverk

Hva når død og sykdom snur livet på et øyeblikk? Når en som står deg nærmest plutselig detter om? Eller barnet du føder har en livstruende sykdom? Eller det skjer en ulykke og du eller din nærmeste blir ufør og trenger 24 timers pleie? Eller sykdommen rammer deg og du mister jobben? Eller den du trodde du skulle dele livet med bare forsvinner? Fattigdom, sykdom, død, sorg og uforutsette ting – det er en del av livet. Og husk – det er faktisk ikke alle som klarer å gå videre. Om ikke alt gjelder alle – så vil jeg påstå at de aller aller fleste kommer ut for vanskelig utfordringer en eller annen gang i sin levetid. Ikke alle har et nettverk. Ikke alle klarer å takle vanskelig utfordringer som bare «dumper ned» og skal håndteres.

Norge har flere år toppet listen over verdens beste land å bo i. Selv om vi i 2021 datt ned flere hakk på lista – ligger vi altså ikke så verst an. Det skulle tilsi at alle som trenger det skal få hjelp. Vi skulle ikke behøve å hente mat til familien vår fra frivillige organisasjoner hver uke. Vi skulle kunne finne løsninger og få hjelp når renta stiger, strømmen stiger og uforutsette regninger bare «dumper ned». Det er faktisk ikke alle som klarer å regne ut hvor mye de skal ha i uføretrygd eller regne ut skatten.

Les også

June Jeanette skvises ut av boligmarkedet. Dette vil politikerne gjøre for å hjelpe henne

Det er snart jul!

Jeg tror mange føler seg hjelpeløse ovenfor «systemet». Og at mange føler det er urettferdig når de har betalt skatt, levert inn hver krone de har tjent og likevel får tusener å tilbakebetale. For det offentlige lar sjelden noen «slippe unna». Alt skal betales selv om du sender inn en klage. Klagen tar tid og ofte hjelper den ikke, og mens klagen «ruller og går» og behandles – ja – da må alt de mener du skylder betales innen tidsfristen. Det offentlige venter ikke til klagen er behandlet.

Det er snart jul! Det betyr for de aller fleste litt ekstra kroner til mat og presanger. Det er det mange som ikke klarer. Ja – jeg er bare så glad for at frivillige organisasjoner deler ut ekstra til jul. At det deles ut mat og julegaver til familier og at det finnes håp og hjelp. Og pågangen i disse korona-tider er stor!

Husk på: ikke alle klarer å takle livet når problemene tårner seg opp og det ikke ser ut til å finnes noen løsning og det bare ser mørkt ut. Så ser du de «som gir opp» eller som sliter – de er mennesker som deg og meg. Kanskje har de bare ikke så mange ressurser til å kjempe videre og å finne løsninger på livets utfordringer.

Kommentarer til denne saken