Jeg har nå hatt denne spalten i fire år, nesten like lenge som en viss realitystjerne har sittet i Det hvite hus. I løpet av disse årene har jeg ikke viet én eneste tekst til ham. Jeg har villet gi meg selv og andre en liten pause fra sirkuset.

Etter flere tusen innslag basert på løgn, hat og mistro er forestillingen endelig over. Fortellingen om klovnen som ville bli diktator, men mislyktes, er slutt.

Teppet er endelig gått ned, men publikumet hans er ikke klare til å gå hjem. For dem er alt utenfor sirkuset en løgn.

Fiksjonen skapt i USA har også spredd seg til Norge. Konspirasjonene griper folks oppmerksomhet. Nå kommer jobben om å reservere scenen til dem som forholder seg til sannheten.

Alternative virkeligheter

«Vi ga alternative fakta.» Det sa Kellyanne Conway, tidligere rådgiver i Det hvite hus, i januar 2017, etter de kom med falske påstander om hvor mange som var til stede under presidentinnsettelsen. Det ble startskuddet for det som skulle bli grov undergraving av demokratiet.

De fire siste årene har administrasjonen i Vestens mektigste land fortalt historien om at etablerte medier («mainstream mediene») ikke er til å stole på. De har ofte kommunisert usannheter direkte til massene sine gjennom sosiale medier.

I USA er tilliten til «eliten», som både politiker og mediene blir definert som, veldig lav. Mediene er i høy grad assosiert med venstre- eller høyresiden, eksempelvis blir CNN sett på som en kanal for demokratene og Fox News en kanal for republikanerne. I det siste er imidlertid også Fox News blitt mer kritisk til det avtroppende kaoset i Det hvite hus. Det har gjort at mange har flyktet til andre, mer ytterliggående kilder, som Newsmax og One America News Network, eller rett og slett bare forholdt seg til sosiale medier.

I ekkokamrene boltrer konspirasjonsteoriene seg, om «kinaviruset», klima, innvandring, 5G, vaksiner og pedofile nettverk. Og ikke minst om valgfusk. Dette har skapt alternative virkeligheter, og det har lagt grobunn for volden vi har sett i USA de siste ukene.

Konspirasjonsteoriene florerer

Selv om de aller fleste i Norge tar avstand fra denne volden, har mye av tankegodset til menneskene bak fått fotfeste blant noen nordmenn.

Vi ser for eksempel konspirasjoner om at Kina skapte koronaviruset som biologisk våpen, og at myndighetene lyver om pandemien for å holde oss under kontroll.

På sosiale medier deles artikler fra alternative nettsteder som document.no, Resett og Steigan eller andre blogger fra utlandet. Konspirasjonene får særlig stor oppslutning i høyrevridde Facebook-grupper, for eksempel «Vi som har fått nok av diktaturet på Stortinget», «Nei til EØS og Schengen. Ja til norsk suverenitet» og «Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge – NÅ».

En særlig uheldig rekke konspirasjonsteorier som spres flittig om dagen, handler om vaksiner. Til tross for at koronavaksinene er blitt vurdert som trygge av et mer eller mindre samlet Helse-Norge, er det fortsatt mange som sprer mistro. Noen snakker om alvorlige bivirkninger, andre om hvordan Bill Gates står bak og vil sprøyte mikrochiper i oss.

Ifølge Faktisk.no er det konspirasjonsteorier som skaper desidert størst engasjement når vaksiner diskuteres på Facebook.

Et felles utgangspunkt

Disse alternative virkelighetene utgjør en enorm trussel, både mot demokratiet og folkehelsen. Jeg håper derfor at innsettelsen av en amerikansk president som er mer vennligstilt til journalister og forskere, er starten på en vending mot fornuften i hele Vesten.

Denne vendingen bør ikke bli sett på som partipolitisk. Uansett hvor man står på det politiske spekteret, bør en ville etterstrebe et felles, faktabasert utgangspunkt.

Vi vet nå at sosiale medier lager ekkokamre. Så la oss ikke bli i dem. La oss bruke et mangfold av etablerte medier og lytte til forskerne.

Slik kan vi forhåpentlig forebygge noe av polariseringen. Slik beskytter vi oss kanskje mot nye diktatorer i klovnedrakt.