Gå til sidens hovedinnhold

Lokale offentlige oppdragsgivere må gå foran og etterspørre kortreist norsk naturstein

Artikkelen er over 1 år gammel

Sats på norsk naturstein!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ifølge mineralstatistikken for 2018 er Vestfold det fylket i landet hvor det omsettes mest naturstein. Mye går til eksport, og det skyldes ikke minst Larvikitt som er utpekt til Norges nasjonalbergart, og gjerne omtales som en ressurs i verdensklasse.

Potensialet for økt egenproduksjon er til stede, men da må lokale offentlige oppdragsgivere prioritere kortreist norsk, miljøvennlig naturstein!

Natursteinsbransjen lokalt tar ut og viderebehandler naturstein til en rekke formål til inne- og utemiljøer. Innvendig er det produksjon til gulv, vegger, trapper og benkeplater til kjøkken og bad. Utvendig er det produksjon til takstein, fasader, blokker, skifer og kantstein til støttemurer og parkanlegg.

LES OGSÅ: Drev med stort underskudd i tre år – nå har fem mistet jobben

Ved offentlige anskaffelser ser vi altfor ofte at valget faller på billigere alternativer som for eksempel granitt fra Kina, da de fleste offentlige aktører i dag vekter pris høyest. Norsk Bergindustri ønsker at det legges større vekt på bærekraft, lokale arbeidsplasser og verdiskapning i distriktet, med andre ord at produktene skal være kortreist. Vi merker oss for eksempel at andelen belegningsstein fra blant annet Kina har økt voldsomt i de senere år. Som følge av dette, påvirkes også den lokale produksjonskapasiteten negativt. Det behøver ikke å være slik. EU har åpnet for at det kan legges større vekt på bærekraft og at varer skal være kortreist ved større offentlige anskaffelser.

Det ikke alle er klar over er at det jobbes godt lokalt med ny teknologi og bedre maskiner som kan bringe Norge inn i ny «steinalder». Kortreiste natursteinsprodukter er opptil 90 % mer miljøvennlig enn importerte produkter.

Senterleder Stig Eriksen tror på gode tider for Farmandstredet - og nye butikker

Det som i hovedsak bidrar til at Norge faller dyrere ut enn vårt eksempel Kina, er i hovedsak vår manuelle håndtering i produksjonsprosessen. Ved økt automatisering vil dette gapet minke. Hvis også offentlige aktører går foran og vekter pris lavere, vil dette kunne medføre at produksjonskapasiteten for ferdige steinprodukter her hjemme øker. I Vestfold etableres en ny fabrikk som skal kunne produsere volumprodukter av kortreist naturstein som blir mer konkurransedyktig mot importerte produkter. Her utvikles en ny banebrytende teknologi som vil øke effektiviteten i produksjonen slik at ressursutnyttelsen i steinbrudd økes betydelig. Vinnerne er distriktsarbeidsplasser, miljøet og stoltheten av å bruke lokale produkter.

Hvis vi skal redusere CO₂ utslippet fra for eksempel granittprodukter må vi bygge opp mer kapasitet lokalt. I Norsk Bergindustri mener vi at lokale offentlige oppdragsgivere må gå foran og etterspørre kortreist norsk naturstein, slik at Norge kan produsere volumprodukter og bli konkurransedyktige mot importerte produkter.

Norsk naturstein har et stort potensial til å bidra til vekst i industriarbeidsplasser i Vestfold. Vår oppfordring til offentlige oppdragsgivere er; sats norsk, kortreist og miljøvennlig!

Kommentarer til denne saken