Truet helsepersonell med våpen, dette ble straffen

UTEN TROVERDIGHET: Tønsberg tingrett mener at den 41 år gamle tidligere straffede mannen mangler troverdighet, og dømte ham til 14 måneders fengsel.

UTEN TROVERDIGHET: Tønsberg tingrett mener at den 41 år gamle tidligere straffede mannen mangler troverdighet, og dømte ham til 14 måneders fengsel. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

41-åringen tok fram en pistol og skjøt i luften utenfor LAR-kontoret i Tønsberg slik at flere ansatte ble alvorlig skremt. Nå har han fått straffen.

DEL

Inkludert i dommen er straffen for flere narkotika- og vinningsforbrytelser. Nylig ble mannen dømt til 14 måneders fengsel.

Mannen har i flere år gått ut og inn av fengslene, han er domfelt 25 ganger, i all hovedsak for narkotika- og vinningskriminalitet, heter det i dommen fra Tønsberg tingrett. Han er også ilagt flere forelegg for brudd på legemiddelloven, og har kjørt bil og moped uten førerkort, i narkotikarus.

Det var med andre ord en garvet kriminell som nylig sto foran dommerne i tingretten, der han delvis innrømmet skyld og delvis nektet straffskyld. Flere sykler som politiet fant hos ham, hevdet mannen han hadde tatt inn for reparasjon for kjente, han husket bare ikke hvem. Verktøy som ble funnet hos ham, og som nylig var stjålet i nabolaget, forklarte han var lagt hos ham av bekjente. Hvem husket han ikke.

LES OGSÅ: Ble tatt med våpen i sekken etter å ha hentet det på postkontoret

Dro fram våpen

Heller ikke for det groveste punktet i tiltalen, at han 20. juni i år møtte opp utenfor LAR-kontoret (Legemiddelassistert rusbehandling, red.anm.) i Halfdan Wilhelmsens allé i Tønsberg og dro fram det flere oppfattet som et våpen, innrømmet han straffskyld for. Ifølge dommen kunne flere ansatte fortelle at han hadde plukket opp våpenet fra en sekk. Da ble de svært redde, like før hadde han opptrådt truende inne på kontoret, og de hadde bedt ham om å gå. Selv en erfaren LAR-ansatt, som hadde jobbet med rusmisbrukere i mange år, fortalte at episoden skremte henne kraftig og siden gjort det vanskelig for henne å gå på jobb. Andre fortalte at de opplevde at 41-åringen truet dem med våpenet.

Før politiet rakk fram dro 41-åringen fra stedet på sykkel, men han ble senere pågrepet.

I retten forklarte 41-åringen at våpenet nærmest av seg selv falt ut av en sekk han hadde, og at han hadde løsnet to skudd i været for å vise de LAR-ansatte at det bare dreide seg om en softgun, og ikke et livsfarlig våpen. En luftpistol han også hadde i sekken var bare med fordi han trengte nye kuler, som han hadde tenkt å kjøpe i en lekebutikk. Han forsto at de ansatte ble redde, men bare fordi en annen mann hadde sparket i døra da medisinutleveringen var stengt. «I lys av vitneforklaringene fremstår tiltaltes forklaring som ren bortforklaring som retten ser bort fra», heter det i dommen.

Flere tilfeller av oppbevaring og bruk av narkotika, flere tilfeller av sykkelheleri, kjøring og forsøk på kjøring av moped i narkotikarus og bæring av våpen (en batong) på Farmandstredet ble også tatt med i tiltalen, som mannen ble dømt for.

LES OGSÅ: Kvinne (22) og kvinne (25) ble truet med skytevåpen

Uten troverdighet

I dommen peker retten på at mannen, med sin forhistorie, ikke har troverdighet når han forklarte hvorfor han forklarte seg om våpenepisoden, og om hvorfor han hadde flere sykler hos seg. Blant disse var en sykkel til 65.000 kroner som litt før var stjålet fra en lege i byen. Han ble rett og slett ikke trodd, og ble dømt for heleri av syklene. Han hadde også et stjålet, plombert våpen hos seg. Våpenet, en US Carabin, var noe før var stjålet fra en hytte, et innbrudd som var under etterforskning. Én gang hadde han blitt avbildet mens han klippet låsen på en sykkel. Det fantes også bilder som viste at han syklet av gårde på sykkelen. For dette erkjente mannen straffskyld.

I dommen peker retten på at tidligere straffer ikke har virket, og at mannen på eget initiativ har skrevet seg ut fra behandling for avhengighet av narkotika. Deretter falt han raskt tilbake til gamle mønstre med narkotika- og vinningskriminalitet. Derfor gikk ikke retten med på å gi ham delvis betinget dom, og håper at straffen på 14 måneders fengsel kan gi rom for et behandlingsopplegg. Dommen er enstemmig.

LES OGSÅ: Tatt med pistol og kniv, kjørte uten førerkort i narkorus

Artikkeltags