Gå til sidens hovedinnhold

Lyser denne lampen etter du skiftet dekk?

De siste ukene har mange skiftet til vinterdekk på bilen. En varsellampe du kanskje ikke har sett før kan dukke opp etter et hjulskift. 

(Sandefjords Blad)

– Lampen er et varsel om at du har lite luft i dekkene eller har punktert, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Ømfintlig

Mens vinterdekkene ligger lagret gjennom sommeren, kan luften i dekkene bli komprimert. Noen kan derfor oppleve at varsellampen lyser etter dekkskift.

– Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser, sier Sødal.

I november 2014 kom det et krav om at alle nye biler skal ha Tyre Pressure Monitoring System (TPMS).

Punktering

NAF forklarer i pressemeldingen at TPMS er et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket. Det kan skje ved plutselig temperaturfall fordi luften komprimeres og trykket faller, eller i verste fall har du punktert.

– Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll luft, sier Sødal.

Videre skriver NAF at lufttrykk er viktig for å ha godt veigrep, det reduserer slitasje på dekkene og sparer drivstoffutgifter.

Lyser lampen, kan du tilbakestille systemet selv, men det er forskjellig hvordan du tilbakestiller sensoren på alle biler. Det kan være ved en kjøretur, eller så kan bilen kreve at du går inn i menyen for å tilbakestille systemet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.