Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I fire dager oppholdt de seg i resepsjonsområdet inne i Olje- og energidepartementet (OED) frem til de ble båret ut av væpnet politi natt til mandag 27. februar. Aksjonen vokser nå i styrke, og kunnskap om Fosen-utbyggingen sprer seg både innenlands og utenlands. Dette er pinlig for norske myndigheter.
Høyesterett i storkammer fastslo enstemmig 11. oktober 2021 at artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter ble brutt da Fosen Vind ødela senvinterbeiteområdene til Sør-Fosen sijte og Nord-Fosen siida. Dette regnes som et menneskerettighetsbrudd. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil allikevel ikke beklage, noe han tydelig demonstrerte i NRK Debatten 28. februar. Programleder Fredrik Solvang gjorde en iherdig innsats for å få Aasland til å svare ja eller nei på spørsmålet om det pågår et menneskerettighetsbrudd akkurat nå. Ministeren insisterte på å omtale lovbruddene som fremtidige og noe regjeringen vil hindre, til tross for at det dreier seg om et pågående menneskerettighetsbrudd.
Når olje- og energiministeren svikter så totalt som han gjør i denne saken, må statsministeren komme på banen. Dette er også noe aksjonistene har etterlyst. Det er ikke bare energimyndighetene som har sviktet i Fosen-saken. Staten har sviktet. Leif Arne Jåma, som er leder for Sør-Fosen sijte, mener for øvrig at saken nå bør overføres til Landbruks- og matdepartementet, da OED mangler den nødvendige fagkunnskapen (NRK, 27. februar).
På tilliten løs?
Artist og naturverner Ella Marie Hætta Isaksen, som er talskvinne for den pågående aksjonen, advarer i en kronikk i Aftenposten om at selve tilliten til det norske demokratiet nå står på spill:
«Ifølge historiker Mikkel Berg-Nordlie har den moderne samebevegelsen helt siden tidlig 1900-tall gjort et utrettelig forsøk på å bli hørt gjennom det norske demokratiet. Man har gått inn for å bruke det norske maktapparatet konstruktivt for å prøve å få staten til å forstå samiske perspektiver og få anerkjent egne rettigheter. Det har man gjort fordi man, tross en lang og hard fornorskningspolitikk, har hatt en grunnleggende tillit til den norske stat. Jeg tror vi akkurat nå risikerer å miste den tilliten. Regjeringens passive behandling av Fosen-dommen blir for hver dag som går, et smertelig bevis på at vi nærmer oss en tillitskrise. Hvis samer i Norge ikke kan stole på rettsapparatet, så skranter hele troen på demokratiet.»
Forstår statsministeren hvor alvorlig dette er?
Valgte å gå skitur
I flommen av nypubliserte bilder jeg våknet opp til mandag morgen, var det fire som festet seg spesielt. Det ene viser innsiden av Olje- og energidepartementet (OED). Uniformerte politifolk står på rekke og rad. Det andre viser Ella Marie Hætta Isaksen som bæres bort av tre politifolk. Hun har vrengt kofta i protest mot lovbruddene på Fosen. Det tredje bildet viser to spreke sekstiåringer i skisporet, den ene kledd i rød anorakk og den andre i mariusgenser. Statsminister Jonas Gahr Støre har «brukt helgen til å lade batteriene ute sammen med gode venner». Mens unge idealistiske mennesker har kjempet for den norske rettsstaten, har han kost seg på skitur.
Vennen på bildet er NATO-generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg. De to står smilende i et naturlandskap fritt for vindturbiner. Stoltenberg advarte i sin tid mot de «grønne sertifikatene» som sparket i gang vindkraftsatsingen i Norge, men ble utmanøvrert. Det kunne være interessant å få vite hva han tenker nå, når skandalen er et faktum.
LES OGSÅ: Vindkraften truer samisk kultur
Dobbeltmoral
Det fjerde bildet som gjorde inntrykk på meg mandag morgen, er en selfie fra skituren, hvor statsministeren poserer med en halvspist Freia-sjokolade. Støre insisterer på at kraftpolitikken skal styres av EUs energibyrå ACER, noe som, i kombinasjon med eksportkablene, har generert rekordhøye kraftpriser innenlands. Han mener dessuten at vi må ha «Mer av alt – raskere» når det gjelder kraftutbygging (NOU 2023:3), slik at vi kan tilpasse oss Repower EU, på bekostning av naturmangfold, friluftsliv og samisk reindrift. Samtidig velger han å iscenesette seg selv som en naturelskende friluftsmann i sosiale medier. Kommentarfeltet viser at mange reagerer på dobbeltmoralen i dette. Kan det hende at statsministeren trenger en ny rådgiver?
LES OGSÅ: Tønsberg-kvinne i lenker mot vindparken på Fosen
Når unge mennesker kjemper for rettsstaten og demokratiet, skal de hylles- ikke fjernes av væpnet politi. NSR Nuorat og Natur og ungdom gjør ikke annet enn å påpeke at en høyesterettsdom ikke blir respektert. Vindkraftverkene Roan og Storheia må raskest mulig rives, og naturen restaureres i den grad det lar seg gjøre.