Gå til sidens hovedinnhold

Må klimakutt gjøre vondt?

Det var et spørsmål som ble stilt under klimadebatten i regi av Tønsbergs Blad, og som KrFs deltaker Anders Tyvand har et innlegg om i samme avis.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bakgrunnen for at spørsmålet ble stilt var at undertegende i debatten satte fokus på at vi ikke kan vinne miljøkampen uten å endre på noe. Vi må endre på holdninger, vaner og gå noe ut av den vante komfortsonen.

Vi har det bra her i landet, de fleste har en grei levestandard og vi har råd til å kjøpe oss et relativt behagelig liv. Dessverre er dette en livsstil den rike delen av verden ikke kan fortsette med, skal vi nå klimamålene vi har satt oss. Vi må se på forbruk, på aktiviteter som medfører utslipp og vaner som tar oss lengre bort fra målet.

LES OGSÅ: Må klimakutt gjøre vondt?

Men nei, det trenger ikke gjøre vondt. Det skal tvert i mot gjøre godt å bidra inn i miljøkampen, men endring vil utfordre oss.

Tyvand skriver om utvikling av ny teknologi, og de er også vi i SV opptatt av og optimistiske til, men det er ikke tilstrekkelig og det går ikke fort nok. Det haster, og vi må ta i bruk flere virkemidler enn elbil og vente på havvindparkene. Og fremfor alt må klimatiltakene være rettferdige, ellers får vi ikke med oss folk.

Så alle de små tiltak vi som politikere kan legge til rette for, økt satsing på buss og tog, trafikksikre gang og sykkeveier, legge til rette for grønn næringstutvikling, sørge for gjenvinning av avfall og gjøre det lettere å reparere i steden for å kaste, blir viktig. Endring må til, det haster om vi skal lykkes. SV går til valg på en aktiv grønn politikk, og den må være for alle slik at vi kan lykkes sammen.

Kommentarer til denne saken