Den 31. oktober feirer vi Allehelgensaften, natten hvor de døde etter sigende trenger inn i de levendes verden. Mange hjem forvandles til Draculas Krypt, mens «Beware of Zombies!» skilt skyter opp som fargerike giftsopper i nabolagets hager, til skrekkblandet fryd hos både barn og voksne.

Men hvorfor ikke benytte den festlige anledning til å ta en tur innom din lokale gjenbruksbutikk? Her kan du nemlig gjøre noen unike og spesielle kupp i vaskeekte Halloween-stil, som du vil glede deg til å finne frem igjen år etter år. Store glass- og keramikkvaser i oransje, svarte og hvite farger pyntet med forvridde greiner, er perfekte til barnas hjemmelagde kastanjeedderkopper og drabelige dorullflaggermus.

En ravfarget glassvase funnet i en av Tønsbergs bruktbutikker, var ikke bare vakker Halloween-pynt, men viste seg også å ha en verdi på ca. 500 kr. Designet på vasen heter Donut Hole, og den ble i sin tid produsert av Margies Garden i California mellom år 2000-2009. Under bunnen var en rund slipning, som avslørte at den tunge vasen var munnblåst, i motsetning til maskinelt produserte glass. Enda et spennende bruktfunn, var en høy og slank glassvase med sebrastriper, som antagelig ble produsert engang på 1960-tallet av det svenske glassbruk Johansfors. Retrovasen har et ettertraktet stilrent utseende designet av Sixten Wennerstrand, og en verdi på ca. 350 kr. Dessuten kan den også brukes som lysestake, og med et blodrødt stearinlys, er du garantert den helt rette Halloween-stemning i hjemmet.

Men uhyggelige spøkelser må det også til. Det finnes en hel del å velge mellom i noen av gjenbruksbutikkene, og igjen vil jeg anbefale å kjøpe ting i gedigne materialer som keramikk, glass og tre. Et italiensk produsert spøkelse i hvitglasert keramikk er en grei investering til 5 kr. Lignende nyproduserte lysestaker koster gjerne 100 kr. og mer, men matcher etter min mening ikke en sjarmerende figur med et par år på baken, og litt revner i glasuren. Du har mulighet for å finne alt du trenger til Halloween for få penger. Det er bare å holde utkikk på loppemarkeder og i bruktbutikkene hele året igjennom.

Står du og mangler inspirasjon til en riktig nostalgisk fest, kan jeg anbefale å google «Vintage Halloween» på Ebay.com. Øverst på siden, er pynten inndelt etter tidsperioder, helt fra 1900-tallet og frem til nå. Og en vil hurtig oppdage, at det er verdener til forskjell mellom de ensartede Trollmannen fra Oz-inspirerte pappdekorasjoner fra 1940-tallet, til det kjempestore utvalg av plastikkpynt vi kan kjøpe i dag. Antikk Halloween-pynt er som regel produsert i Tyskland eller U.S.A. Og prisene for sjeldne samleobjekter kan variere fra et par hundrede kroner til flere tusen!

Uansett om du går for å dekorere med vintagesaker, nyproduserte varer eller en kombinasjon av begge i år, vil jeg ønske deg en riktig magisk Halloween-feiring.