Gå til sidens hovedinnhold

Man blir ikke coach av å dele fine sitater på Instagram. Ikke mentaltrener heller.

Da jeg var liten, møttes damer på Tupperware eller Oriflame-party. Driftige damer «skapte sin egen arbeidsplass» ved å prøve å overtale kjente og kjære til å handle produktene deres.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen år senere var Oriflame-party og Tupperwarekonsulenter byttet ut med «spakveld» som betyr at noen som selger Mary Kay prøver å trykke på deg enten Oriflame eller Mary Kay. Hvis ikke du ble tilbudt en sjelden mulighet til å bygge ditt eget imperium og bli «kostholdsveileder» for Herbalife. Pyramide er pyramide, og hvis du er hjemmeværende, eller mangler utdanning, er du perfekt som «veileder».

2021-versjonen av «hudpleiekonsulenten» og «kostholdsveileder» er «coach» og «samtaleterapeut» eller «mentaltrener». Ingen av titlene krever utdannelse, men samtlige brukes for å legge på en illusjon av kompetanse og tyngde, og det er ikke greit.

Man blir ikke coach av å dele fine sitater på Instagram. Ikke mentaltrener heller. Faktisk, vitner det om ganske mangelfull forståelse å pumpe ut sitater som «positive vibes only» eller «lag deg en fin dag». Det er ingenting som føles verre enn å bli påtvunget å skulle være så forbanna takknemlig og lykkelig, når du har det skikkelig tungt.

Det er derfor det er så lite greit å markedsføre seg nettopp til denne gruppen. Det er nok utvilsomt godt ment, men en «samtaleterapeut» har på ingen måte kompetansen til å drive terapi, eller for den saks skyld forståelsen som kreves, og kan i sin iver etter å hjelpe faktisk skade klientene sine.

Det er ikke alltid nok at noen er der. Jeg tror alle som har vært på et sted i livet som krever profesjonell hjelp har opplevd at man var mye sykere enn man først trodde. Det er en grunn til at du ikke blir psykolog på et år. Den kompetansen de sitter på, fortjener respekt, og bør være er krav før man begynner å tilby tjenester.

Å markedsføre seg som samtalepartner eller coach for folk som har det tøft, er likestilt med å markedsføre krystaller mot fysisk sykdom. Det beviser hvor lite kompetanse man har.

Kommentarer til denne saken