Sommeren er høysesong og kunder fra fjern og nær, både hyttegjester og fastboende, har store forventninger når Gry og Marianne kommer kjørende.

I bilen ligger alt fra lue, regnjakke, bikini, ekstra skift og solkrem til hageredskaper, kugjødsel, planter og arbeidssko.

– Vi har vært endel på skattejakt og gravd fram mye gull, sier Gry.

Med gull mener hun gamle busker, trær og stauder som nesten har bukket under etter mange år uten stell.

Gammel idyll

Akkurat i dag er de på jobb i gallerist Kari Gjertsen Trythalls hage på Hvasser. En romantisk hage med gamle staudebed kantet med naturstein, stier i singel, blomstrende gullregn, frukttrær og rosebusker

Selv om alt er gammelt er idyllen ganske ny. Stedet så nemlig ikke slik ut for et år siden da Kari oppsøkte profesjonell hjelp.

– Det var så gjengrodd at jeg trengte hjelp til å finne tilbake til sjelen her. Det var spennende å se hva som dukket opp når Gry og Marianne klippet vekk, luket opp og krafsa litt i jorden, sier Kari.

Les også

Det startet med et nedlagt, gjengrodd og falleferdig gårdsbruk: – Her har over 30 par feiret kjærligheten

Startet utgravning

Hun og ekspertisen ble, etter en befaring en høstdag i fjor, enige om å la gravemaskinen stå og heller ta en nærmere titt på hva som egentlig befant seg i de gamle gjengrodde blomsterbedene til våren.

– Når ugress og villskudd tar overhånd forsvinner de fine gamle staudene. Da er det bare å starte utgravning og renovering for å gi plass, lys og luft, sier Gry.

Og det var nettopp en renovering de ble enige om da de oppdaget potensialet som lå i hagen som mer eller mindre hadde stått brakk i nesten fem år.

Hageprat

Hagen på Tjøme er bare et av mange ulike prosjekter Lilleskagen AS driver med for tiden.

– Vi har funnet vår nisje og plasserer oss mellom anleggsgartner- og vaktmesteryrket, og kaller oss hagegartnere, sier Marianne.

Det innebærer alt fra å ta en hagebefaring kun med muntlige råd og tips, til å legge langsiktige planer som kundene selv skal gjennomføre eller å designe, gjøre innkjøp og få gjennomført hele prosjektet fra a til å.

– Vi jobber både med hager, balkonger og drivhus, og er opptatt av å oppfylle plantene og hagens fulle potensiale, sier Marianne.

Rett plante på rett sted

For å ende opp med det beste resultatet tar de helst vare på de friskeste av de gamle vekstene som er i hagen fra før, eller planter nye E-planter som er produsert i Norge, tilpasset det norske klimaet.

– Vi vet at de gamle staudene som har stått i hagen over mange år er tilpasset klimaet og jordsmonnet i hagen. Det er derfor stor sjanse for at disse klarer seg bedre enn nye stauder som ikke alltid vil trives i de samme forholdene.

Å plante rett plante på rett sted er viktig for et vellykket resultat, i tillegg til å holde kostnadene nede.

– Hage kan bli veldig dyrt om du gjør mange feil, derfor er det greit å ha en plan. Gjerne en langsiktig som går over mange år, sier hageentusiastene.

Lavendel og roser

Uten plan og veiledning gjør vi ofte spontankjøp avhengig av trender og tilbud. Og for tiden er det går det mye i roser og lavendel. Gjerne inntil husveggen.

Alle vil ha roser og lavendel. Og det er egentlig en dårlig kombinasjon. Roser trenger mye vann og næring, mens lavendel trenger det motsatte. I England ser du ikke roser langs tørre husvegger, men i midtrabattene der regnvannet kommer godt til, sier Marianne. Hun legger til at de fleste har sluttet å nevne tuja. Det gleder henne.

Vedlikeholdsfrie hager er også noe mange etterspør.

– Vi har tips som gjør jobben enklere, men fullstendig vedlikeholdsfritt blir det aldri, om du vil ha det pent, sier Gry.

Natur og landskap

For Gry og Marianne handler hage om kjærlighet til naturen, kulturhistorie, mangfold og landskap.

– Vi er opptatt av å få tilbake de gamle staudene, og bruke nye stauder, som gir mangfold og blomstring gjennom hele sommeren. Det gagner både oss, dyr og insektene, sier Gry og Marianne.

Begge er opptatt av å jobbe på lag med naturen, og tar utgangspunkt i det omgivelsene byr på både av estetikk og værforhold.

– Vi har en vakker natur med sjeldne vekster, variert vegetasjon og fine formasjoner. Det vil vi ta vare på ved å tilpasse hagene våre, sier Marianne.

Les også

Her bruker ordføreren hver ledige stund: – Som 13-åring sorterte jeg gulrøtter og plukket løk på jordene

Les også

Slik skal familien klare seg på 30 m² i ett år: – Det kommer i hvert fall ikke til å bli krangel om å vaske badet