SE HELE PROGRAMMET NEDERST I SAKEN

Journalist Knut-Erik Lahn og samfunnsredaktør Marie Olaussen i Tønsbergs Blad skal sørge for at ingen føler seg alene på nasjonaldagen – hele byen inviteres derfor til 17. mai-frokost.

– Hurraaa, dette blir så bra! Vi har jobbet mange ganger på 17. mai, men dette blir jo helt annerledes, sier samfunnsredaktør Marie Olaussen.

I ekte 17. maistil lover de to programlederne et variert frokostbord dekt med alt fra taler, korpsmusikanter og båtliv til russ, god mat og musikk på tb.no.

Sammen hver for oss

Den åpne tv-sendingen på Tønsbergs Blads nettsider samler ikke alle fysisk på samme sted, men gjør at mange likevel vil oppleve den samme nasjonaldagen. Og det synes Marie er innmari kult.

– Vi har muligheten til å samle Færder og Tønsberg på 17. mai på en måte vi aldri har gjort før. Vanligvis feirer folk i sitt nærmiljø, men nå bli vi sammen om opplevelsene, sier Marie.

Knut-Erik Lahn nikker enig før han legger til:

– Da blir det på en måte et slags fellesskap, selv om seerne befinner seg i hvert sitt hjem.

For eksempel får alle innbyggerne i Færder muligheten til å høre ordføreren i Tønsbergs tale, og folk i Tønsberg får høre Færder-ordførerens tale. Det er ikke vanlig.

Programlederne skal begge ta på seg finstasen og oppfordrer seerne til å gjøre det samme. Blås i at du kanskje ikke skal møte noen, føl deg «fin» for deg selv. Og ikke minst for Norge!

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om båtkortesjene på 17. mai

Jeg elsker 17. mai

Det er ikke slik at alle har det samme forholdet til nasjonaldagen. For noen er det bare en ny søndag, mens andre opplever dagen som om det er julaften, nyttårsaften og bursdag i ett.

Noen ser kanskje på dagen som en markering av norsk samhørighet og demokratiske verdier, mens andre egentlig bare vil poppe champagnen og spise is i solveggen.

– Hva betyr denne dagen for dere?

– Jeg elsker 17. mai, mange synes det er slitsomt. Jeg er ikke en av dem! Det har nok noe å gjøre med at jeg har spilt i korps i oppveksten, og derfor alltid hatt et veldig godt forhold til dagen. Også er det fantastisk å ha en unnskyldning til å spise så mye is og kaker man vil, sier Marie.

Knut-Erik tenker seg lenge om før han svarer.

– Jeg må faktisk si at jeg synes 17. mai kan være en stressende markering, men dagen ble hakket gøyere da jeg fikk barn, sier han.

– Jeg trodde dere skulle si noe om friheten vår jeg..?

Etter et par sekunder med pinlig stillhet, fyller latteren rommet.

– Kanskje vi egentlig burde sagt noe sånt, Knut-Erik, ler Marie.

Men så blir hun seriøs igjen, og forteller at nasjonaldagen kjennes ekstra viktig nå som verden utfordres av koronakrisen.

– Etter disse ukene har jeg virkelig skjønt hvor heldige vi er som bor i et så fritt land som Norge og har det demokratiet vi har, sier hun og ser bort på Knut-Erik.

– Ja, jeg setter ordentlig pris på at vi kan feire og flagge uavhengig av hvem som sitter på Stortinget. Men det er til syvende og sist barnas dag, og det er mitt endelige svar, sier han.

LES OGSÅ: Meteorolog om vårt 17. mai-vær: – I forhold til her jeg sitter, så får dere strålende sommervær

Planleggingen

Knut-Erik Lahn forteller at de har planlagt en sending med mange varierende innslag. Og forteller at absolutt alle han har kontaktet har vært positive til opplegget og villige til å være med.

– Alle vil ta del i å gjøre dette til en fin 17. mai for alle, til tross for omstendighetene, sier han før Marie skyter inn:

– Ja, altså, vanligvis er 17. mai en vanvittig kabal å planlegge, men i år har det bare vært morsomt! Vi har vært nødt til å være ekstra kreative og folk har virkelig vist dugnadsånd!

Blant annet har Knut-Erik laget en reportasje sammen med stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsberg som forteller om hvordan adelsmann og lensgreve Herman Wedel Jarlsberg, reiste med gullvogn fra Jarlsberg til Eidsvoll for å signere Grunnloven i 1814.

– Sendingen er snekret sammen for å underholde både voksne og barn, vi skal ha en god dose musikkinnslag, tips og masse leker, sier Marie.

Seerne oppfordres til å dele sin dag ved å sende bilder til tips@tb.no - eller dele bilder og videoer på Instagram merket #tbhurra.

Følger du sendingen fra 08.00 til 10.00 kan du blant annet få med deg en omvising i russebuss, og se ordførerne konkurrere i potetløp og barnekor.

Fem raske

Etter sendingen på 17. mai skal Marie en tur på kaffebesøk til mormor på 95 år, og Knut-Erik skal leke med ungene. Men før den tid må de svare på Tomines «fem raske»:

1. Is eller pølse?

Marie: Is.

Knut-Erik: Pølse.

2. Flagg eller bunad?

Marie: Flagg.

Knut-Erik: Bunad.

3. Grilling eller champagne-frokost?

Marie: Grilling.

Knut-Erik: Grilling.

4. Hva er den viktigste tradisjonen?

Marie: Barnetoget.

Knut Erik: Salutten på Slottsfjellet.

5. Ditt beste minne fra russetiden:

Marie: Satt en hel natt oppe i et tre sammen med tre gode venninner.

Knut Erik: Jeg var sent ute til barnetoget, så jeg løp hele veien fra Øgårdsveien til Borgheim. Jeg tok dem igjen etter hvert. Det er en løpetur jeg aldri kommer til å glemme.

Her kan du se hele programmet for sendingen.

 1. Salutt fra Slottsfjellet.
 2. Eik og klokkeråsen skolekorps spiller.
 3. 17.maikomiteenes ledere Tone Lind-Jørgensen og Alexander Bakke Hangaas er gjester.
 4. Oskar Lia Haaseth: Hilsen fra ungdommen på Tjøme ungdomsskole.
 5. Ordfører Anne Rygh Pedersen holder sin tale.
 6. Ungdomskantoriet på Nøtterøy synger Ja, vi elsker.
 7. Ordfører Jon Sanness Andersen holder sin tale.
 8. Lekene du kan ha det moro med hjemme.
 9. Ordførerne og 17. maikomiteens ledere konkurrerer i potetløp på Brygga.
 10. Vi viser innsendte tegninger fra barn i Tønsberg og Færder.
 11. Åtte jenter fra Revetal holder barnas tale.
 12. Vibeke Thomassen snakker om elleville og lekre kaker.
 13. Barnas sangkor synger "17. mai er vi så glad i"
 14. Bianca Simonsen og Espen Simonsen om “Nasjonal takknemlighetsdagbok”.
 15. Tønsbergsangen ved Tønsbergs sangforening.
 16. Randi og Randi forteller om 17. mai 1945.
 17. Hedda Håkegård om historien til Torås fort og spelet.
 18. Adriana Arnsen-Silver: Tale i Minneparken på Nøtterøy.
 19. Nicolai Wedel Jarlsberg forteller om sin forfar som var på Eidsvoll.
 20. Russen i Korskolen synger Nøtterøysangen.
 21. Aurora Maria Hallanger Hals: “Hilsen til barnetoget”.
 22. Kortreist mat fra gårder i Re.
 23. Glenn Main Henriksen og Kenneth Dahl er gjester.
 24. Omvisning i russebussen Ladywood.
 25. Vi møter noen av bilene fra kortesjen.
 26. Vi avslutter sendingen med båtkortesjen på Verdens Ende.