(Avisa Oslo): – Det er veldig vanskelig, budrundene nå er «helt crazy», helt ville. Selv en ettromsleilighet med alkove går 500.000 kroner over takst, hvor skal dette ende?

Avisa Oslo møter sykepleieren Marte Emilie Pettersen på Ulven, midt i smørøyet for storprosjektet til Obos, men som er blitt kritisert.

25-åringen fra Larvik flyttet til Oslo i 2015 og ble ferdig utdannet sykepleier i 2018. Hun har siden den gangen jobbet på Kommunal akutt døgnenhet (KAD) på Aker sykehus.

Onsdag presenterte Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi den seneste sykepleierindeksen. Den viser at en sykepleier som i gjennomsnitt tjener 578.000 kroner, inklusive alle tillegg, bare har råd til å kjøpe 2,5 prosent av boligene i Oslo. Forutsetningen er at vedkommende lånefinansierer hele beløpet, men begrenses av boliglånsforskriftens krav om maksimalt fem ganger inntekten i samlede lån.

38 leiligheter

For Pettersen blir da lånetaket på 2,89 millioner kroner, og da er det ikke lett for henne å nå opp. En oversikt fra Finn.no viser at det for tiden er bare 38 leiligheter til salgs i Oslo med en totalpris mellom 1,5 millioner kroner og 2,89 millioner. De aller fleste av dem er godt under 30 kvadratmeter.

– Jeg har fulgt med på budrunder, mens skjønt at det ikke er noen vits i å legge inn bud når jeg har sett tekstmeldingene fra megler, sukker Pettersen om hvor vanskelig det er å nå opp i Oslos boligmarked.

Hun strever derfor som mange andre jevnaldrende med å komme inn, til tross for at hun med garantert jobb burde være en drømmelåntaker for bankene. For tiden leier sykepleieren en ettromsleilighet på 23 kvadratmeter på Skøyen for 10.500 kroner i måneden. Situasjonen andre steder i Norge er en helt annen.

Billig!

På landsbasis kunne Pettersen ha valgt mellom hele 31 prosent av boligene til salgs, gitt ovennevnte forutsetninger. I byer som Trondheim, Stavanger og Bergen har en sykepleier råd til rundt 30 prosent av de tilgjengelige boligene. Tromsø er i en mellomstilling, her ligger andelen på 17 prosent.

– Når andelen er 31 prosent som i 2020, er boliger generelt billige. Sykepleierindeksen viser at boliger er billig i Norge. Men når vi har en andel på bare 2,5 prosent i Oslo, har vi et problem, sa Anders Lund i Eiendomsverdi på en presentasjon av tallene onsdag morgen.

– Tallene viser at det åpenbart kommer til å bli enda trangere for sykepleiere, spesielt i Oslo. Jeg tror vi snart kommer ned på et nivå i Oslo hvor det i praksis ikke blir tilgjengelige boliger for folk med lave eller midlere inntekter, advarte adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

De nasjonale tallene er til liten trøst for Pettersen.

– Det er ikke lett å spare opp flere hundre tusen kroner når man har dyre leiekostnader, og man skal ikke bo seg i hjel. Men etter 2018 har jeg begynt å spare mer, og jeg tenker jeg bare må komme meg inn, sier hun.

Og inntekten er ikke dårlig, i fjor tjente hun langt over 600.000 kroner på grunn av mye jobbing som følge av koronaviruset. I et normalår anslår hun lønnen til rundt 560.000 kroner, inklusive overtid, litt under snittet i Sykepleierindeksen.

Dårlig rekruttering

– Jeg tenker for sykepleiernes del at de må gjøre noe med lønnen. Det er veldig dårlig rekruttering, sier Pettersen, som også er plasstillitsvalgt. Lund er ikke enig i det ut fra lønnen de bruker i indeksen.

– Det er ikke en dårlig inntekt, det er en god inntekt, men det er ingen kjempeinntekt, sa Lund om snittforutsetningen på 578.000 kroner.

Et lyspunkt er det, Pettersen fikk nylig et finansieringsbevis i banken.

– Ja, jeg har fått tilsagn om lån under fleksibilitetskvoten til bankene. Det hadde jeg ikke trodd, jeg hadde ikke nok egenkapital, sier sykepleieren. Bankene kan i noen tilfeller fravike kravene i boliglånsforskriften, blant annet kravet om minimum 15 prosent egenkapital, hvis det er låntakere de mener har en dokumentert god betalingsevne.

Boligprisene: Derfor er østkanten sjanseløs

Alle i sentrum

– Hvilke leiligheter er du på jakt etter, er det uaktuelt å bo utenfor byen og pendle?

– Ja, jeg har alle vennene mine i sentrum og er veldig sosial. Jeg har vært på visninger på Carl Berners plass og på Lambertseter og Oppsal. Lambertseter er nok det lengste jeg kan strekke meg til, sier Pettersen, som snart bytter jobb til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral på Ullevål sykehus.

I dag bruker hun 35 minutter med 31-bussen fra Skøyen til Aker, men regner med 45 minutter reisetid. Pettersen håper å unngå mye lenger enn en halvtime til jobben.

Adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren trakk nylig fram Lambertseter som et attraktivt område i Oslo, men tilføyde også at hun ville ha tenkt reisevei hvis hun var ung. Pettersen synes øverst i Groruddalen, der vi finner de rimeligste boligene, blir for langt unna.

Her er de dyreste Oslo-boligene – sjekk din bydel

Stress

– Jeg føler det er lett for folk å si at «skaff deg en kjæreste eller «flytt ut av byen». Da får du 60 kvadratmeter, men det blir veldig stress for å dra på besøk om ettermiddagen.

– Du er Ikke kresen?

– Nei, jeg synes ikke det. Og jeg sparte mye penger i fjor fordi det ikke var mye å finne på, det var ikke noe uteliv, og jeg var ikke ute og reiste. Jeg jobbet veldig mye.

– Kan du få støtte fra dine foreldre?

– For min del er ikke det aktuelt. Jeg spør ikke mine familiemedlemmer om jeg kan få penger, det synes jeg er frekt. Men jeg føler bankene er veldig «på» her, de sier blant annet «kan du ikke bare spørre om forskudd på arv».

– Da jeg tidligere forhørte meg med bankene om lån og ikke fikk det, spurte bankene om «har du ikke noen du kan spørre, kan du ikke låne litt her eller der, kan du ikke spørre en farmor, mormor», osv.

I min alder kan ting skje fort

– Hva med venninner og unge kollegaer på jobben, hvordan klarer de seg i boligmarkedet?

– Det er flere som leier, men jeg har venninner som kom inn i markedet for to år siden. Den hadde kausjonist. Det er flere på jobben som har fått kjøpt bolig, men de er to, så det blir en helt annen sak. Hadde jeg hatt en partner, ville det ha vært veldig mye lettere, svarer Pettersen.

– Det har ikke vært aktuelt å kjøpe noe sammen med en venninne, og i min alder kan ting skje fort. Plutselig får man seg en kjæreste, fortsetter hun. Pettersen sier det er uaktuelt å flytte hjem til Larvik, fordi hun hele nettverket sitt her, bortsett fra familien. Og så tjener hun bedre som sykepleier i Oslo.

Boligsøkeren innser at en realistisk størrelse er en ettromsleilighet. Men her er prispresset størst i en by der nesten halvparten av husstandene består av en person. Den omstridte leilighetsnormen tillater kun et begrenset antall små leiligheter i sentrumsnære bydeler.

– Jeg føler jeg ikke kan gå veldig mye under 30 kvadratmeter, da blir det veldig lite, sier Pettersen, som ønsker å ha en alkove og eget bad.

– Har vennene på St. Hanshaugen

– Hvis du kunne ha valgt fritt, hvor ville du ha bodd i Oslo?

– På St. Hanshaugen, der jeg har mange av vennene. Det er fint på Skøyen, men her er det dyrt, så det går ikke. Tøyen, derimot, er veldig sentralt, og på Sagene er det kjempekort vei til jobb, sier Pettersen på spørsmål fra Avisa Oslo om dette er aktuelle områder.

– Hva gjør du fremover?

– Jeg har vært på en del visninger og må fortsette med det. Plutselig går det, jeg må jo bare prøve. Jeg kan ikke gi opp nå selv om det er vanskelig.