Vil du fylle kakeboksen til randen med godsaker, men helst på en lettvint måte?

Vi har bakt en klassisk smørdeig, og fått sju slag av den samme grunndeigen. Det du trenger er fire ingredienser mange allerede har i huset, og en del smakstilsetninger.

Lag først en porsjon grunndeig, og del denne i sju like store deler. Hvordan du vil variere småkakene kan du selvsagt bestemme selv - men våre ideer finner du altså her. Følger du vår oppskrift og framgangsmåte har du bakt følgende sju slag:

■ Sjakkruter
■ Tyske skiver
■ Limestjerner
■ Sukkerunger
■ Sjokoladepinner
■ Sprøytekranser
■ Syltetøystjerner

7 slag av en deig

Grunndeig:

330 g melis
1 kg hvetemel
750 gram romtemperert smør

I tillegg har vi brukt 1 egg, 2 ss vaniljesukker, 50 gram kokesjokolade, en håndfull mandler, mandelessens, mer melis, perlesukker, kakepynt, lime, syltetøy og kakao.

Alle kakene stekes i ca 10 minutter i 175 grader. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så følg med på det første brettet og juster steketiden etter restultatet.

Grunndeigen lages ved å sikte hvetemel og melis i en bolle. Bland inn det romtempererte smøret. Kna deigen til den er fast og smidig. Form den som en pølse og pakk den inn i plast. La den hvile i kjøleskapet i minimum 30 minutter. Det er ikke noe farlig om deigen blir liggende lengre. 

Når deigen har hvilt, deler du den i sju like store deler. Legg én del til side, og pakk resten av deigen inn i plast og legg den tilbake i kjøleskapet. Av den første delen lager vi sjakkruter.

Sjakkruter

1 porsjon grunndeig deles i to. Bland inn halvannen spiseskje kakaopulver i halvparten av deigen. Trill en hvit og en brun fingertykk pølse. Del begge i to, og legg dem sammen, slik at de utgjør et firkløver. Lys, brun, lys, brun. Klem de fire pølsene forsiktig sammen til én, og skjær i 0,5 centimeter tykke skiver.

 

Tyske skiver

1 porsjon grunndeig blandes med fem-seks dråper mandelessens og en håndfull malte eller hakkede mandler. Trill deigen til en fire-fem centimenter tykk pølse. Skjær i skiver.

Limestjerner

1 porsjon grunndeig kjevles ut. Stikk ut stjerner (eller en annen form du liker), og stek. Kjøles av på rist. Bland melis, eggehvite og saft fra en halv lime til en tykk glasur. Smør på kakene. Pynt evt med kakestrø. Her kan du bytte ut lime med appelsin, klementin eller den smaken du ønsker.

 

Sukkerunger

1 porsjon grunndeig kjevles ut. Stikk ut små mann- og kone-figurer (eller en annen form du liker). Pensle med pisket egg og strø på perlesukker før du steker dem.

Syltetøystjerner

1 porsjon kjevles ut. Stikk ut stjerner, snøfnugg eller hjerter. Du trenger to av hver for å lage en kake. Legg to kaker på stekebrettet. Stikk ut et hull midt i en av kakene, fjern deigen i hullet. Legg kaken med hull oppå den andre. Fyll et tynt lag med syltetøy i hullet, og stek kakene.

Sjokoladepinner

1 porsjon grunndeig blandes med ett pisket egg og en teskje vaniljesukker. Bruk en sprøytepose til å sprøyte ut 3-5 cm lange stenger. Har du ikke sprøytepose, bruk en brødpose eller bare plasser deigen på bakepapiret med to skjeer. Stek kakene, og dypp endene i smeltet kokesjokolade når de er avkjølt.

Sprøytekranser

1 porsjon grunndeig blandes med ett pisket egg og en teskje vaniljesukker. Bruk en sprøytepose til å sprøyte ut kranser. Kransene stekes og avkjøles på rist. Dekkes med melisglasur med eller uten smaksforsterker (se oppskrift på limestjerner). Pyntes med kakestrø om du vil.

Hele bakedagen tok tre timer. I tillegg kommer tiden deigen skal hvile. Strengt tatt kan du lage deigen om morgenen og bake ut etter jobb, eller lage den kvelden før du skal bake.

PS:  Tradisjonelt sett regnes disse sju slagene som de "ekte sju slagene": Berlinerkranser, fattigmann, goro, krumkaker, sandkaker, sirupssnipper og smultringer.