Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) åpner for organisert salg av rå eller upasteurisert melk fra gårder, melder Nationen (krever abonnement).

I juni ble Gustaaf Koot dømt til to ukers fengsel for å ha solgt upasteurisert melk. Det fikk landbruksministeren til å reagere.

LES OGSÅ: Retten har talt: Lite var tilfeldig ved Koots melkesalg

På høring om få dager

– Jeg leste i Nationen om bonden som solgte upasteurisert melk og som havna i ulykka for det. Derfor satte jeg i gang et arbeid for å myke opp regelverket for salg av upasteurisert melk, sier Dale til avisen.

– Min umiddelbare reaksjon var at dette regelverket blir håndhevet strengere enn det bør, sier han.

Nå vil han endre reglene. Det nye regelverket blir sendt ut på høring en av de nærmeste dagene.

Dale vil foreslå å åpne for direkte salg av upasteurisert melk fra gårder. Han har sett på reglene som gjelder i våre naboland, og sier det er tillatt å selge 70 liter rå melk i uka i Sverige og 2.500 liter i året i Finland.

I Norge i dag er det kun lov å selge melk fra gård dersom salget er «tilfeldig» og ikke har butikkpreg.

LES OGSÅ: Koot gir blaffen i mulig fengselsstraff

– Betydelig risiko

Det har vært påbudt å varmebehandle melk i Norge siden 1953, noe Mattilsynet mener har vært viktig for folkehelsen. Ifølge Nationen vurderte Veterinærinstituttet i 2010 at et økt konsum av upasteurisert melk vil føre til en betydelig risiko for flere alvorlige bakterieinfeksjoner.

Upasteurisert melk kan inneholde farlige mengder av bakterier som E. coli og Campylobacter. Disse kan i verste fall føre til dødsfall for barn og personer med dårleg immunforsvar, skriver Nationen.

Ministeren understreker at det er viktig at forbrukerne får opplysninger om produktet så de kan ta et informert valg.

LES OGSÅ: Gustaaf Koot i retten: – Var kun tilfeldig salg fra gården

– Viktig å stille krav

Senterpartiet-politiker Per Olaf Lundteigen synes Dales avgjørelse er strålende.

– Jeg vil at det skal skje i stor skala. Men det er selvsagt viktig å stille krav slik at det er trygt og helsebringende, sier han til Nationen.

Gustaaf Koot, som ble dømt til 14 dagers betinget fengsel for brudd på matloven og inndragning av 50.000 kroner for å ha solgt minst 21.809 liter upasteurisert melk, er glad for at ministeren nå vil endre loven.

– Jeg er glad han reagerer på at jeg fikk en dårlig og urettferdig behandling i retten, sier Koot, som nå har overlatt gårdsdriften til sønnen Markus Koot.

LES OGSÅ: Ekteparet på Skarrbo gård er usikre på framtida: Null info 1,5 år etter politirazziaen