Søt nytelse

Robert Lie vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget.

Robert Lie vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I Wachau finner vi en søt sjarmør som spiller på mange strenger.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Søte bringebær, sammen med luftig nýrost med vanilje og sitronverbenasukker, utgjør ukas rett. Det er lett og friskt, men allikevel med mye sødme. Vinen må ha det samme – sødme og friskhet i balanse.

Toppområde

Perlende Moscato, sent høstet Riesling eller Eiswein vil nok alle fungere godt til retten. Jeg velger allikevel å gå for en litt annen variant, en vin som har egenskaper som gjør den litt i slekt med alle de ovennevnte.

Fra Østerrike får vi, som jeg har nevnt før, et bra utvalg av søtviner av god kvalitet – og ofte til rimeligere priser enn fra Tyskland. Her har jeg funnet fram en østerriksk søtvin som kommer fra et område som er langt mer kjent for sine tørre viner enn de søte.

Ukens anbefaling er Beerenauslese, Domane Wachau 2010 (best. nr. 4370902, kr 149,90, bestillingsutvalg). Vinen kommer fra Østerrikes kanskje beste område for tørr Riesling og Grüner Veltliner, nemlig Wachau. Området ligger vest for Wien og har en rekke produsenter som lager vin av høy kvalitet.

Druemylder

Selv om de tørre vinene er hovedfokuset her, skal man ikke kimse av de søte variantene heller. Det er ukas anbefaling et tydelig bevis på. Vinen er laget på et mylder av druer med Grüner Veltliner, Rivaner og Riesling som de tre viktigste.

Vinen har en elegant aroma av søt melon, honning, pasjonsfrukt, epler og blomster. Smaken er tydelig søt, men med en lett, frisk stil som gjør at den ikke føles klissete.

Vinens friskhet matcher de friske bærene og nýrosten perfekt, og de sommerlige smakene og aromaene får godt spillerom. Sødmen i vinen balanserer vaniljen og sitronverbenasukkeret i retten. Vinens florale, elegante karakter blir spesielt fremhevet av sitronverbenaen.

Artikkeltags