Vinhjelpen er nær

BOKAKTUELL: Magne Lystrup har laget et oppslagsverk som hjelper deg med å finne gode kombinasjoner av mat og vin.
 Foto: Kirvil Håberg Allum

BOKAKTUELL: Magne Lystrup har laget et oppslagsverk som hjelper deg med å finne gode kombinasjoner av mat og vin. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG/BÆRUM: Vinelsker Magne Lystrup manglet et skikkelig opplagsverk om vin og mat. Derfor laget han et selv.

DEL

«Vin til mat» er tittelen. Enkel og presis. Akkurat slik som Magne Lystrup vil at boka skal være.

Del på Facebook

– Bøker med bilder av druer og vinranker kan du ha i bokhylla. Dette er et oppslagsverk som skal brukes, sier han. Det eneste bildet du finner i «Vin til mat» er på forsiden.

Resten av innholdet består av strukturerte kolonner og poengterte lister.

– I andre vinbøker får du bare toppen av pyramiden. Jeg har snudd pyramiden, og gått dypere til verks. Jeg har verken mesterkokkens ferdigheter eller vinkjennerens nese og gane. Det kan være en ulempe, men jeg ser på det som en fordel. På denne måten kan jeg presentere et ekstremt kompleks område på en enkel måte, sier Lystrup. Han er opprinnelig fra Tønsberg, men bor nå i Bærum.

Vin til 400 retter

Fem og et halv år har det tatt å få boken ferdig. Timevis av research og egne mat- og vinopplevelser er brukt i arbeidet.

– Folk fra Gastronomisk Institutt til pensjonister og unge kan ha bruk for denne. Jeg har gått på vindruen, slik at boka kan være aktuell i mange år fremover, sier han.

Boka har vintips til i alt 400 retter fra de ulike matgruppene fisk, fugl, skalldyr, kjøtt og vilt. Asiatisk og desserter har også fått plass, i tillegg en utbrodert seksjon med oster. Du får også vite litt om vinens grunnsmaker, lagring, lufting, vinglass, vinfeil og vintemperatur.

Vintips til nyttårsmaten

Skal du for eksempel servere kalkun under nyttårsmiddagen, har Lystrup tips til både varm og kald kalkun i boken.

Blir kalkun servert som pålegg, anbefaler han vindruen Cabarnet Franc fra det franske vindistriktet Loire. Av hvitvin, en Pinot Blanc eller den østerrikske hvitvinsorten Grüner Veltliner. Til varm kalkun må en kraftig rødvin til pers. Her er en ordinær rød burgunder et godt valg.

Boka kommer ut rett over nyttår.

FØLG TØNSBERGS BLAD PÅ FACEBOOK:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags