Det er ikke vanskelig å finne en vin som passer til den fete, norske julematen. Vi trenger friske og fruktige viner som kan rense munnen for fett. Av hvite viner vil både Champagne og Riesling passe godt. Svisker, epler og rørte tyttebær krever kraft og sødme i vinen. Ønsker du rødvin anbefaler jeg derfor viner fra Italia, hvor den friske syren og det litt sursøte preget passer veldig godt til denne typen julemat.

E. Michel Extra Brut, Champagne (231,10). 100 % Chardonnay. Frisk og tiltalende champagne med innslag av grønne epler, lime og gjærbakst på duft. Middels fyldig og lett syrlig vin med god lengde og preg av grønne epler og lime også på smak. Knusktørr. Basisutvalg.

Christmann Riesling Trocken 12, Pfalz (129,80). En god riesling vil gå godt til kålen fordi den har en liknende syrlighet som den. Den vil nøytralisere fettet til grisen og samtidig skal det være nok frukt til at det hele oppleves som saftig og leskende, ikke bare surt. Denne vinen fikser det! Basisutvalg.

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2010, kr.173,80. Familiens «baby-barolo» er en tiltalende og typeriktig Nebbiolo med innslag av kirsebær, lær og tjære på duft. Solid, rund og kraftig vin med fin syre, markerte tanniner og stram finish. Basisutvalg.

Masi Brolo di Campofiorin 2008 (185,-). Saftig og moden fruktkarakter med fint samspill mellom tørket og fersk syrlig steinfrukt, hint av kaffe og konfekteske. Bløt smak med rund, fruktig og saftig, litt fatkrydret utgang. Basisutvalg.


Foto: Tom Karlsen