Mattilsynet godtar bruk av «kalkunbacon»

SVINGODT: Kalkunbacon er magrere enn denne varianten av svin.

SVINGODT: Kalkunbacon er magrere enn denne varianten av svin. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Store norske leksikon fastslår at bacon stammer fra grisen, men Nortura har fått medhold i at bacon også kan lages av kalkunkjøtt så lenge det opplyses om det.

DEL

(Romerikes Blad) Nortura klaget på Mattilsynets bestemmelse, som i november i fjor påla dem å endre merkingen på pakningene med Prior kalkunbacon.

Nå har tilsynet snudd i saken, melder samvirket tirsdag.

«Mattilsynet mener at produktet «kalkunbacon» fra Nortura, ut fra betegnelsen og øvrig merking, ikke kan sies å kunne forveksles med vanlig bacon, selv om ordet «bacon» inngår i betegnelsen. Forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av, da ordet kalkun er angitt foran ordet bacon.», gjengir Nortura fra Mattilsynets beslutning.

Store norske leksikon omtales bacon som lettrøkt og lettsaltet sideflesk av gris. Det inneholder om lag 30 prosent fett.

For Nortura har målet vært å lage et magrere alternativ for dem som ønsker det og mener derfor det var viktig å kunne bruke ordet «bacon» og samtidig fortelle hvilket dyr kjøttet stammer fra. Kalkunbaconet inneholder 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon fra gris.

– Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin, sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen i Nortura.

(©NTB)

Artikkeltags