I dag har du en ekstra god grunn til å lage vafler

KOS DEG: I dag har du en ekstra god grunn til å lage vafler.

KOS DEG: I dag har du en ekstra god grunn til å lage vafler. Foto:

Ikke bare er det lørdag, men vaffeljernet feirer 150 år.

DEL

Lørdag 24. august er det 150 år siden den amerikanske oppfinneren Cornelius Swarthout fant opp og tok patent på vaffeljernet. Hvis man ser på historien er vaffeljernet en «ny» oppfinnelse, men selve vaffelen har røtter tilbake til antikkens Hellas. Vaffeljernet, slik vi kjenner det med ruter, ble smidd i Nederland og Tyskland på 1300- tallet.

Røre med vann og byggmel

Ifølge Store norske leksikon finnes det kilder som omtaler vafler allerede på 1700-tallet her i Norge. Den gang da varierte ingrediensene i røra avhengig av hva man hadde tilgjengelig. De enkleste rørene besto bare av vann og byggmel.

Dersom man hadde mulighet til å tilsette egg, melk eller fløte i vaflene ble dette ansett som litt finere vafler siden disse ingrediensene var kostbare, ifølge Store norske leksikon.

Vafler i alle mulige varianter

Nå til dags bruker de aller fleste en røre som består av egg, melk, mel, smør og eventuelt litt rømme eller fløte. Vil du ha litt ekstra smak på vaflene er det mulig å ha litt sukker, kardemomme, salt eller vanilje i.

Det er også mange som lager sunnere vafler hvor du for eksempel kan erstatte hvetemel med grovere typer, og bytte ut melk med kesam. Mulighetene er mange.

De fleste steder serverer vafler med rømme, syltetøy, smør eller brunost. Andre steder i landet er det tradisjon for å ha på andre typer pålegg. Det mest kjente «uvanlige» tilbehøret til vaffel er kanskje pølse i vaffel?

Artikkeltags