Tønsberg-bedriften har kuttet ut rødt kjøtt i kantina, nå reagerer de ansatte: – De har innført et totalitært matregime

ENDRINGER: Frossenmat-produsenten Findus har besluttet å kutte alt rødt kjøtt i kantinetilbudet til de ansatte. Dette får ansatte ved fabikken i Tønsberg til å reagere.

ENDRINGER: Frossenmat-produsenten Findus har besluttet å kutte alt rødt kjøtt i kantinetilbudet til de ansatte. Dette får ansatte ved fabikken i Tønsberg til å reagere. Foto:

At frossenmat-produsenten Findus ønsker å gjøre en innsats for miljøet og kutter rødt kjøtt fra kantina, faller ikke i like god jord hos alle som jobber der.

DEL

Bedriften har hovedkontoret sitt i Asker, men har også en stor fabrikk plassert rett over Kanalbrua i Tønsberg med cirka 120 ansatte.

For noen måneder tilbake skal ledelsen i Findus ha bestemt at det ikke skal serveres rødt kjøtt i kantina til de ansatte, noe som får ansatte ved fabrikken til å reagere.

"For vår bedrift som er helt avhengig av bøndene, synes jeg dette er et svik mot norsk landbruk. Verden består av mer enn hippe familier i Bærum, Asker og på Oslos vestkant", er det en ansatt ved fabrikken som sier.

Den miljøvennlige endringen skal også medføre at de ansatte ikke får tradisjonell norsk julemat i kantina i desember.

"Bedriften har innført et totalitært matregime. Man blir drittlei kylling og fisk".

Signert intensjonsavtale

Findus Tønsberg henviser rett til hovedkontoret i Asker, da Tønsbergs Blad tar kontakt. Og regional HR manager i Findus, Cecilie Berggren, svarer på hvorfor bedriften har valgt å gjøre disse endringene.

– Findus har valgt å føre en aktiv bærekraftstrategi, og har blant annet forpliktet oss til å bidra til at vi nordmenn øker konsumet av fisk og grønnsaker med 20 prosent innen 2020. Dette gjennom å signere på Helsemyndighetenes intensjonsavtale.

Hun mener de aller fleste har tatt initiativet godt i mot.

– Det har vært både positiv og negativ respons, akkurat som vi må kunne forvente. Mange forteller om økt stolthet av arbeidsplassen, og vi opplever at de synes det er positivt at vi tar vår egen strategi på alvor.

Berggren sier at noen må gå foran, og at de ønsker å være en foregangsbedrift som står inne for og etterlever deres strategi, også for deres ansatte.

– Selv om vi ikke serverer rødt kjøtt, kan våre ansatte fritt velge alternativer slik som kylling. Rødt kjøtt har et høyt klimaavtrykk, og derfor synes vi det er viktig å begrense konsumet av dette, gjennom å tilby alternativer.

Negativ stemning

Tillitsvalgt hos Findus i Tønsberg, Elisabeth Syversen, forteller at den nye endringen i kantina ikke ble tatt godt i mot hos dem.

– Denne endringen var på ingen måte velkommen, og det er stort sett negativ stemning rundt det.

Hun sier at mange stusser over logikken rundt endringen.

– Alt skal være så bærekraftig om dagen. Men sannheten er at fisken vi produserer blir slaktet i nord-Norge, så kjørt til Kina med båter hvor den blir behandlet og så tilbake igjen til Norge. Er det mer bærekraftig enn at en okse blir slaktet på en gård i Stokke, for så å bli fraktet til en Meny-butikk her i Vestfold?

– Det blir rett og slett litt tullete i manges øyne, og det er jeg enig i, sier Syversen.

Åtte prosent

– Findus produserer mat som inneholder rødt kjøtt, kan det bli sett på som litt dobbeltmoralsk?

– Vi i Findus er stolte over vår brede portefølje av produkter som hovedsakelig består av fryste grønnsaker, fisk og potet. Kun åtte prosent av porteføljen inneholder rødt kjøtt.

På spørsmål om det blir tradisjonell julemat, svarer Berggren at de skal sørge for god julestemning i kantina.

– Som alternativer kan vi tilby våre ansatte eksempelvis torsk, kalkunbryst, andelår eller rakfisk, med både tradisjonelt tilbehør og dessert. Det blir nok god julestemning i år også, avslutter hun.

Artikkeltags