Gå til sidens hovedinnhold

Med gassmaske og brukket nese befant Anders (43) seg midt i kaoset: – Jeg ville være så tett på som overhodet mulig

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå vises dokumentarfilmen over hele verden. Og snart kommer han til Tønsberg.

– Det var en veldig sterk opplevelse, forteller den prisbelønte utenriksjournalisten og filmskaperen Anders Hammer (43) fra Tønsberg.

Han snakker om oppholdet i Hongkong, hvor han bodde i sju måneder mens han fulgte de store protestene på nært hold. Egentlig dro han dit fordi han bare var nysgjerrig, men han bestemte seg ganske raskt for at hendelsene måtte dokumenteres med kamera. Resultatet ble dokumentarfilmen «Do Not Split», som blant annet ble tatt ut til programmet for Sundance Film Festival og nylig vant juryens spesialpris under AFI Docs.

– Situasjonen eskalerte voldsomt mens jeg var der, og jeg fikk følelsen av å være midt oppe i en historisk begivenhet – som fortsatt pågår, sier Hammer.

Tett på

Protestene som startet i 2019 da politikerne skulle behandle en lovendring som ville ha åpnet for å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina, utviklet seg etter hvert til en større kamp for demokratiet. Store folkemengder protesterte i gatene, og Hammer fulgte det hele på nært hold.

– Jeg ville være så tett på som overhodet mulig, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)


Det medførte også at han selv fikk merke det på kroppen. Blant annet ble han truffet av gummikuler og tåregasspatroner og han måtte ha med seg gassmaske ute på jobb. Han ble også slått, og ved et av tilfellene endte det med at han brakk nesa.

– Det er en del av risikoen ved et slikt prosjekt som jeg hadde. Men for meg gikk det egentlig ganske greit. Jeg så mange andre som ble mer alvorlig skadet, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Anders Hammer

(Foto: NTB scanpix)

■ Alder: 43 år

■ Født i Tønsberg. Bodde i Høyjord til han var 8 år og hadde resten av oppveksten på Træleborg i Tønsberg fram til han var ferdig på videregående.

■ Bor nå i Oslo.

■ Har mastergrad i Peace and Conflict Studies fra Universitetet i Oslo.

■ Flyttet til Afghanistan i juni 2007 og har siden arbeidet med å dekke konflikter. I tillegg til å rapportere for blant annet NRK, Dagbladet, Morgenbladet og regionsaviser, har han skrevet flere dokumentarbøker og laget flere dokumentarfilmer. Den foreløpig siste er dokumentaren «Do Not Split», som omhandler urolighetene i Hongkong.

■ Lørdag 26. september kommer han til Tønsberg for å delta på Tønsbergs Blads arrangement «Åpen redaksjon» i forbindelse med avisens 150 årsjublieum.

Erfaringen fra andre protester og konflikter gjorde at han var forberedt på risikoen. Allerede som 30-åring flyttet han til Afghanistan og han har siden arbeidet med å dekke konflikter – både for ulike mediehus og gjennom egne dokumentarbøker og -filmer. For tiden jobber han med en lengre filmversjon av de dramatiske hendelsene i Hongkong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lørdag 26. september kommer han til Tønsberg for å delta på Tønsbergs Blads arrangement «Åpen redaksjon» i forbindelse med avisens 150 årsjubileum. Her skal han blant annet snakke om hvorfor vi trenger kunnskap om konfliktene på den andre siden av kloden. Også professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen og TV2-redaktør Anne Weider Aasen skal delta på arrangementet.

Arrangementet sendes i sin helhet på tb.no.

Kommentarer til denne saken